ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона07/04/2020

НЕМА ПОТВРДЕ О ЗАРАЖЕНИМ ДРЖАВЉАНИМА БиХ

 

БАЊАЛУКА, 7. АПРИЛА /СРНА/ - Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан изјавио је Срни да се у тој држави налази мање од 50 држављана БиХ са којима Амбасада редовно контактира и да до сада немају потврду да је неко од њих заражен вирусом корона.

 

Берјан је рекао да јапанска Влада планира данас да прогласи ванредно стање у трајању од 30 дана, и то у седам префектура, укључујући метрополу Токио у којој је тренутно највећи број позитивних особа на вирус корона - 1.116, и Осаку, трећи највећи град и економски центар Јапана гдје има 408 потврђених случајева.

Он је додао да је у Јапану, према званичним подацима, до данас на овај вирус позитивно више од 4.100 особа, а забиљежено је и 106 смртних случајева, укључујући 11 смртних исхода са луксузног крузера "Дајмонд принцес" /Diamond Princess/.

"Вечерас се очекује обраћање јапанског премијера Шинзо Абеа нацији. Он је у претходним изјавама истакао да је циљ увођења ванредног стања подизање друштвене свијести, смањивање блиских контаката између људи, побољшање здравственог окружења и одржавање здравственог система функционалним, те да ће јавни превоз, супермаркети и остала основна предузећа у Јапану за сада наставити с радом", рекао је Берјан.

Он је појаснио да увођењем ванредног стања гувернери префектура добијају већа овлаштења за предузимање рестриктивних мјера у циљу смањења ширења вируса.

Према његовим ријечима, специфичност Јапана јесте да власти могу дати само препоруку да се становници уздрже од кретања, а не могу им то право, као у неким другим земљама, забранити нити их законски казнити, јер је слобода кретања људи унутар Јапана загарантована Уставом.

"Међутим, Јапанци су врло дисциплинован народ који поштује и прати препоруке власти. Претходних дана многи власници угоститељских објеката у Токију су самоиницијативно затворили радње, а примјетно је било и знатно мање људи на улицама", истакао је Берјан.

Он је навео да је јапанска Влада представила и хитан економски пакет мјера, вриједан око билион долара, за борбу против утицаја пандемије вируса корона.

"Илустрације ради, вриједност тог пакета је еквивалентна износу од око 20 одсто бруто домаћег производа Јапана", рекао је Берјан.

Он је навео да би пакет, између осталог, укључивао обезбјеђивање довољне количине лијека "aвиган" производа јапанске компаније "Тојама кемикал" /Toyama Chemical/, за који се вјерује да је успјешан у лијечењу вируса корона.

"Лијек је прошао двије фазе тестирања и тренутно је у току трећа, клиничка фаза тестирања у трајању од 14 дана, која подразумјева директну апликацију лијека на пацијентима позитивним на вирус корона", закључио је Берјан.