ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона07/04/2020

ЈОКСИМОВИЋ: ТРАЖИЋЕМО ПОМОЋ ИЗ ФОНДА СОЛИДАРНОСТИ ЕУ

 

БЕОГРАД, 7. АПРИЛА /СРНА/ - Министарство за европске интеграције Србије интензивно припрема апликацију за Фонд солидарности ЕУ, због посљедица вируса корона, изјавила је данас ресорни министар Јадранка Јоксимoвић.

 

Јоксимовићева је за ТВ "Прва" подсјетила да је Србија 2014. године због великих поплава и штете добила 62 милиона евра из Фонда солидарности ЕУ, те навела да земље до 24. јуна могу да подносе апликације за помоћ из њега.

Она је навела да би ускоро министар финансија Србије Синиша Мали требало да потпише споразум по којем би земља учествовала у европским заједничким набавкама медицинске опреме, наводећи да то много значи у смислу да Србија плаћа, ЕУ уговара, а будући да је ријеч о централизованим набавкама, могу да се одреде боље количине које могу да стигну брже.

Јоксимовићева је подсјетила и да је европски комесар за сусједство и преговоре о проширењу Оливер Вархељи, по избијању епидемије, одобрио да за помоћ Србији буду пренамијењена 93,4 милиона евра.

Она је рекла да је од тог новца 15 милиона евра намијењено директно за медицинску опрему, а остатак за, како је рекла, дан послије кризе, односно за економски оправак.