ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво07/04/2020

СУТРА 26 ГОДИНА ОД СМРТИ ДАДЕ ВУЈАСИНОВИЋ

 

БЕОГРАД, 7. АПРИЛА /СРНА/ - Сутра се навршава 26 година од смрти новинарке "Дуге" Радиславе Даде Вујасиновић, која је пронађена мртва 9. априла 1994. године у свом стану у Tрећем булевару на Новом Београду.

 

У записнику послије обдукције наведено је да је умрла дан раније, у 1.30 часова, а званична верзија догађаја тада је била да је извршила самоубиство, пуцњем у груди из ловачке пушке.

Према налазима форензичког института у Хагу, смрт новинарке могла је да наступи као посљедица убиства, самоубиства или несрећног случаја, а предсједник Комисије за истраживања убистава новинара Веран Матић рекао је за Удружење новинара Србије /УНС/ да Комисија нема нових информација, а да је случај и даље отворен.

У Вишем јавном тужилаштву УНС-у је речено да са припадницима МУП-а "наставља да предузима радње ради утврђивања постојања кривичног дела, извршиоца и због обезбеђивања доказа".

Они подсјећају да је Tужилаштво током 1994. године предузело низ провјера и иницирало поступак пред тада надлежним судом, када су испитани бројни свједоци и обављена различита вјештачења.

"Формирана је комисија вештака судске медицине и балистичара, а обављена је и реконструкција догађаја на лицу места у присуству судских вештака и чланова породице Вујасиновић", наводе у Тужилаштву.

У Тужилаштву истичу да вјештаци нису могли да се изјасне да ли је у овом случају ријеч о самоубиству или убиству, као и несрећном случају, али да те могућности нису могли да искљуће.

Додају и да је због налаза вјештака којег је ангажовала породица новинарке, захтијевано још једно допунско судско-медицинско и балистичко вјештачење.

У Tужилаштву наводе да је послије измјене закона 2013. године истрагу, и у овом случају, преузело Више јавно тужилаштво у Београду и да су тада радили и на прибављању доказаног материја на које је у свом налазу указао вјештак којег је ангажовала породица Вујасиновић.

Послије прикупљених података и обављених вјештачења, вјештачење је повјерено форензичком институту у Хагу којем је достављен цјелокупни расположиви материјал.

"Форензички институт у Хагу је потврдио налаз и мишљење српских вештака који нису могли да искључе ни могућност самоубиства, ни убиства, као ни несрећног случаја, што би у конкретном случају значило да је смрт задесна услед нестручног руковања оружјем", речено је УНС-у у Tужилатву.

Из Тужилаштва напомињу да су испитали као свједоке најужи круг пријатеља Даде Вујасиновић, особе са којима је била у контакну прије вечери када је дошло до њене смрти, као и све особе које су имала сазнања о овом догађају.

УНС подсјећа да је породица Даде Вујасиновић ангажовала приватног балистичара Зорана Јовановића, који је утврдио да је на фотељи осим Дадине, била још једна крвна група.

Његов налаз достављен је Тужилаштву у децембру 1994. године, али је одбијен.

Балистичар Владимир Костић је 2008. године обавио је низ вјештачења и суду предао свој налаз у коме се наводи и да су у тијелу Даде Вујасиновић пронађена два филцана чепа, што би значило да је себе усмртила са двије патроне из ловачке пушке, односно, да је у себе морала да пуца два пута, што није могуће.

После тога, Окружни јавни тужилац у Београду је у јануару 2009. године, преквалификовао случај у убиство умјесто самоубиства и покренуо преткривични поступак.

Холандски Форензички институт у Хагу утврдио је у свом извјештају да је у тијелу Даде Вујасиновић пронађен један филцани чеп, а не два, како је тврдио балистичар Владимир Костић.

Иначе, вјештачење Владимира Костића рађено је у вријеме када није био пронађен доказни материјал из истраге смрти Вујасиновићеве и када се вјеровало да је уништен у НАTО бомбардовању, тако да је он практично вјештачио стручне налазе других вјештака, а не сам доказни материјал.

Tек послије инсистирања Комисије за истраживање убистава новинара, доказни материјал је пронађен и утврђено је да се он налазио у орману полицајца који је у међувремену преминуо.