ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона07/04/2020

ЗА РЈЕШАВАЊЕ ПОСЉЕДИЦА ЕПИДЕМИЈЕ 80,5 МИЛИОНА ЕВРА

 

САРАЈЕВО, 7. АПРИЛА /СРНА/ - Финансијска помоћ БиХ за подршку у рјешавању посљедица вируса корона у смислу хитних медицинских потреба и социоекономског опоравка износиће до 80,5 милиона евра, навели су у заједничкој изјави амбасадори држава чланица ЕУ акредитовани у БиХ, командант ЕУФОР-а генерал Рајнхар Тришак и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер.

 

У заједничкој изјави је истакнуто да ЕУ остаје једнако посвећена БиХ и усљед здравствене кризе изазване епидемијом вируса корона, када је солидарност потребнија него икада.

"Иако је ЕУ највећи трговински партнер БиХ и њен највећи донатор, наш однос се не заснива искључиво на обостраним економским погодностима, па чак ни на географији или култури, већ на темељном принципу солидарности који је зближио Европљане у годинама након Другог свјетског рата. У том духу данас сарађујемо са грађанима и властима у БиХ", наводи се у саопштењу.

У заједничком саопштењу наглашавасе да су земље широм свијета, укључујући и оне у Европи, увеле мјере карантина и ограничења путовања да би спријечиле ширење вируса, али да то не значи да су одустале од међусобног помагања, те да није обустављен извоз медицинске опреме из ЕУ.

"Он се наставља, уз претходно одобрење држава чланица ЕУ. БиХ је такође позвана да, као и сусједи са западног Балкана, приступи Заједничком споразуму за набавку хитне медицинске опреме скупа са државама чланицама ЕУ. Сада је потребно брзо дјеловати како би се процес набавки финализирао", наводе амбасадори земља чланица ЕУ и командант ЕУФОР-а.

Заједнички се ради на олакшавању превоза робе преко граница, унутар региона и са ЕУ.

"Надамо се да ће се све земље региона придружити БиХ исказивањем подршке иницијативи Транспортне заједнице и Централноевропског споразума о слободној трговини /ЦЕФТА/ за успостављање `зелених коридора`. Коридори су замишљени с циљем убрзавања протока роба неопходних за регију, укључујући БиХ", наводи се у саопштењу.

Још један "механизам солидарности", истичу амбасадори, јесте Механизам Уније за цивилну заштиту који је управо активиран како би осигурао нематеријалну помоћ за БиХ из ресурса држава чланица.

"Свакодневно смо у контакту с властима у БиХ и активно координирамо с УН, Свјетском здравственом организацијом /СЗО/, међународним финансијским агенцијама и ЕУФОР-ом. Наш једини циљ је што брже пружити конкретну помоћ директно грађанима БиХ", наглашавају амбасадори.

У саопштењу се подсјећа да је током протекле три седмице амбасадор Затлер у име ЕУ потписао с УНДП-ом први дио финансијског пакета помоћи од 7.000.000 евра.

"Испоруке су већ у току – подијељено је 7.500 тестова, а 15.000 заштитних визира за медицинско особље ће бити достављено до краја седмице. Првих 40 респиратора стиже у априлу, а остатак у мају", подсјећају амбасадори земаља чланица ЕУ.

Поред горућих здравствених питања, амбасадори земаља чланица ЕУ свјесни су колико је ова ситуација тешка за економију у БиХ генерално, а посебно за мала предузећа.

Амбасадори ЕУ у БиХ подсјећају на кампању којом се грађани позивају да остану код куће како би заштитили најугроженије и помогли код успоравања даљег ширења корона вируса јер је у суштини ријеч о начину да се овом друштву омогући борба против вируса без преоптерећења медицинских радника и избјегне колапс јавног здравственог система.

"Док подржавамо неопходне активности власти у БиХ у циљу рјешавања ове кризе, од највеће је важности одржати одговарајућу равнотежу између превентивних мјера и поштивања људских и демократских права свих грађана. С тим у вези, посебно је важно обезбиједити да се права и потребе рањивих група у потпуности поштују и задовољавају у свјетлу тренутне ситуације", наводи се у саопштењу.

Амбасадори држава чланица ЕУ акредитовани у БиХ, командант ЕУФОР-а генерал Рајнхар Тришак и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер напомињу да је вирус тешко погодио све, те да ће бити побијеђен заједничким дјеловањем, ослањајући се на европске вриједности сарадње, транспарентности и солидарности.