ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона07/04/2020

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА СТАБИЛНА, БОЛНИЦИ 70.000 КМ ЗА ЗАШТИТНУ ОПРЕМУ

 

БИЈЕЉИНА, 7. АПРИЛА /СРНА/ - На подручју Бијељине епидемиолошка ситуација је стабилна, а из градског буџета ће бити издвојено 70.000 КМ за набавку заштитне опреме за здравствене раднике у бијељинској болници, речено је након данашње сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.

 

Замјеник градоначелника Бијељине Предраг Јовић истакао је да је сада циљ да се сачува здравствени систем.

"Ова средства ће им бити дозначена данас-сутра, а за Болницу `Свети Врачеви` до сада смо обезбиједили и 50 душека и постељина. Посредством конзорцијума ТРБ и Црвеног крста до сада обезбијеђено око 170.000 КМ за набавку монитора", рекао је Јовић новинарима.

Он каже да се наставља и опремање Дома здравља за све што је овој здравственој установи потребно.

"Капацитети за људе у изолацији у сали Основне школе `Вук Караџић` су попуњени, па смо прешли у школу, што је молба и здравствених радника како би све било на једном мјесту. Број кревета биће повећан на 130", рекао је Јовић и додао да ће, уколико број не буде довољан, тражити неки нови карантински смјештај.

Он је подсјетио да је јутрос почео рад на кванташкој пијаци, те да је тамо санитарна инспекција која провјерава поштују ли се прописане мјере, а извјештај о томе Штабу ће бити достављен током дана.

"Комунална полиција наставља са радом. Контролисала је 77 људи и сви су били у самоизолацији на кућним адресама", рекао је Јовић.

Наводећи да долази вријеме слава, он је замолио грађане да прославе у духу православља и испоштују вјерски дио, али без већег присуства људи, односно не смије бити више од три човјека.

Вршилац дужности директора бијељинске болнице Милица Ловрић рекла је да су стигли резултати нултог пацијента који су по други пут негативни, тако да он и његови ужи чланови породице сада могу напустити карантин.

"На подручју Семберије данас имамо седам лица заражених вирусом корона, а јуче смо, нажалост, имали и један смртни случај. Ријеч је о особи старије животне доби која је имала удружене болести, дијабетес и срчане болести, а потиче из кластера заражених у Центру за срце у Тузли", рекла је Ловрићева.

Она је навела да је у болничком карантину тренутно осам пацијената од којих су два позитивна, а за остале се чека налаз.

"До сада је тестирано 89 пацијената, осам налаза чекамо, а у кућном карантину се налази 119 лица", рекла је Ловрићева.

Она је подсјетила да је јуче у карантинској сали рођена трећа беба од почетка епидемије, да су брисеви узети и мајци и беби-дјечаку и чекају се налази.

Ловрићева је свим здравственим радницима, на Свјетски дан здравља, захвалила на пожртвованом раду.

Директор Дома здравља Бијељина Душко Миловановић рекао је да ова установа под надзором има 520 особа.

"У карантину Граничног прелаза Рача имамо шест лица, све те особе су у процесу обраде и тријаже и тренутно су без тегоба", додао је Миловановић.

Он је рекао да у карантину у Дому ученика има шест лица и да су сви без тегоба.

"Имамо податак да је нулти пацијент који се налази у карантину тестиран и да је, на срећу, негативан", навео је Миловановић.