ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/04/2020

ТЕГЕЛТИЈА СВИМ ЈЕВРЕЈИМА ЧЕСТИТАО ПЕСАХ

 

САРАЈЕВО, 8. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија честитао је Песах предсједнику Јеврејске заједнице БиХ, јеврејским општинама и свим Јеврејима у БиХ, којима је пожелио мир, здравље и срећне предстојеће дане празновања.

 

"У име Савјета министара и своје лично име, Вама, јеврејским општинама и свим Јеврејима у БиХ упућујем искрене честитке поводом Песаха. Желим вам мир, здравље и срећне предстојеће дане празновања у спомен на излазак и избављење ваших предака из вишевјековног мисирског ропства", наведено је у честитки.

Тегелтија је Јеврејима пожелио да Песах свима унесе радост у срца и наду у брзо превазилажење изазова са којима се сви суочавају, те да наредне године празник дочекају са својим најмилијима.

Јевреји у БиХ и широм свијета славе Песах, излазак Јевреја из египатског ропства. Tо је празник прољећа, бесквасног хљеба и добијања Tоре - десет Божијих заповијести.

Песах је један од најстаријих празника и траје осам дана, а обиљежава се свечаном вечером седер /хебрејски - ред/ на којој се молитве, читање Хагаде и сви обичаји, одвијају по строго утврђеном реду.