ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/04/2020

ЧЕСТИТКА ПОВОДОМ ПЕСАХА ЈЕВРЕЈСКИМ ОПШТИНАМА И СВИМ ЈЕВРЕЈИМА

 

БАЊАЛУКА, 8. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је Песах јеврејским општинама Бањалука и Добој и свим Јеврејима у Републици Српској и БиХ.

 

"Нека овај празник наде, спасења и слободе свима донесе добро здравље, мир, толеранцију и солидарност. Срећан Песах!", наводи се у честитки, коју је Чубриловић упутио у име Народне скупштине и у своје име.

Чубриловић је припадницима јеврејског народа пожелио мир, срећу и породично благостање поводом наступајућег Песаха, празника ослобођења од стега овог свијета и стварање новог, бољег друштва.

"Честитам вам овај велики празник са жељом да дане Песаха прославите у топлини породице, љубави и здрављу", истиче се у честитки.

Јевреји у БиХ и широм свијета славе Песах, излазак Јевреја из египатског ропства. Tо је празник прољећа, бесквасног хљеба и добијања Tоре - десет Божијих заповијести.

Песах је један од најстаријих празника и траје осам дана, а обиљежава се свечаном вечером седер /хебрејски - ред/ на којој се молитве, читање Хагаде и сви обичаји, одвијају по строго утврђеном реду.