ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија08/04/2020

У ФОКУС СТАВИТИ ПРЕРАЂИВАЧКУ ИНДУСТРИЈУ

 

БАЊАЛУКА, 8. АПРИЛА /СРНА/ - Привредна ситуација усљед корона вируса у Републици Српској веома је тешка, а посебно у прерађивачкој индустрији, која мора бити у фокусу у наредном периоду када је ријеч о мјерама надлежних, наводи предсједник подручне Привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

 

"У тој индустрији имамо више од 57.000 радника. Она учествује у БДП-у са више од 11 одсто, а 85 одсто извоза Српске односи се на ту индустрију. Tо је жила куцавица наше економије", рекао је за РТРС Рачић и нагласио да је добро је што је посљедњим мјерама надлежних омогућен рад дијелу трговачких дјелатности.

Он је нагласио да је у смислу банкарских репрограма, одгода плаћања и олакшица фирмама и радницима ствари потребно убрзати, поједноставити процедуре и што боље информисати клијенте.

Рачић је рекао да су мјере Владе у привреди за март добре и адекватне, те да привредна заједница са властима управо ради на доношењу мјера за април.

"Циљ је да мјере буду правичне и да њима буду задовољни сви у привредном систему. Овог момента је за Српску битно очување здравља становника, на чему се добро ради, а иза тога радних мјеста и потенцијала наше економије. Овог момента наша економија не може да се спаси без помоћи државе", рекао је Рачић.

Он је прецизирао да ће пореске олакшице, субвенционисање плата радника у привреди, пакет мјера за посткризни период и најављено оснивање фонда за помоћ привреди, обезбиједити квалитетна средства да се стабилизује економија и већ крајем године врати на прихватљив ниво.

Рачић је рекао да нема податке да је неко предузеће покренуло стечај због кризе, али да има фирми које су обуставиле производне процесе и послале раднике на чекање.

Он је поручио грађанима да купују домаћу робу, те истакао да је вријеме да се промовише домаћа производња.

"Вријеме је да се окренемо себи и веома је битно да сада купујемо домаће производе. Охрабрујућа чињеница је да су пољопривредници одлучили да ове године засију веће површине него претходних година. Пољопривреда је значајна за привреду Српске и учествује са око осам одсто у креирању БДП-а", рекао је Рачић.