ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона09/04/2020

ПОЗИТИВНО ЈОШ 17 ЛИЦА НА ВИРУС КОРОНА, 81 ОПОРАВЉЕНО

 

БАЊАЛУКА, 9. АПРИЛА /СРНА/ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да је вирусом корона у Српској заражено још 17 лица, тако да је њихов укупан број 365.

 

Шеранић је на конференцији за новинаре у Бањалуци навео да је у протекла 24 часа тестирано 416 особа.

"Ријеч је о 10 особа из Бањалуке, три из Лакташа, двије из Мркоњић Града и по једној из Прњавора и Источне Илиџе. На вирус корона је позитиван и један љекар Универзитетског клиничког центра Републике Српске, који је на претходном тестирању био негативан", прецизирао је Шеранић.

Према његовим ријечима, девет новозаражених особа је хоспитализовано, док ће остали бити стављени под здравствени надзор.

"Углавном се ради о породичним контактима и непосредним контактима са зараженим лицем, али имамо и неколико особа које нису могле директно навести контакт. Због тога се не смијемо опуштати и ићи у релаксирање мјера јер је вирус у заједници. Сви и даље морају да се понашају одговорно, остану код куће и омогуће да са што мање посљедица прођемо кроз ову епидемију", нагласио је Шеранић.

Он је рекао да је тестиран велики број здравствених радника из болница и домова здравља који су најизложенији пацијентима зараженим вирусом.

Шеранић је навео да Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске, као и друге здравствене установе из превентивних разлога редовно раде тестирање својих љекара и медицинских сестара.

"Тестирани су здравствени радници из Бањалуке, Бијељине, Приједора, Градишке, Добоја и Шипова. Тестиране су и особе из локалних карантина. Они који су негативни бивају пуштени кући, а ако су позитивни иду у Студентски центар у Бањалуци или Ђачки дом у Бијељини, односно на болничко лијечење ако имају симптоме", појаснио је Шеранић.

Шеранић је додао да се до сада опоравило 81 лице.

"Највише опорављених је из Бањалуке - 55 и Лакташа - осам. Структура опорављених прати структуру лица која су заражена", каже Шеранић.

Говорећи о 13. смртном случају у Српској од посљедица вируса корона, Шеранић је рекао да је преминули мушкарац боловао од других обољења, прије свега, срчаних, те да је био на респиратору.

Шеранић је додао да се у УКЦ налази 46 пацијената са тешком клиничком формом, од којих су четири на респиратору, у изолацији су четири особе које чекају налазе, док је на старој локацији Пулмологије 59 лица са лашком или средњом клиничком сликом.

Према његовим ријечима, по три пацијента су на лијечењу у болницама у Добоју и Зворнику, а по два у Бијељини и Источном Сарајеву.

Шеранић је истакао да су под здравственим надзором тренутно 6.663 особе, док је та мјера окончана за 15.270 лица.

Говорећи о стању у карантинима на граничним прелазима, Шеранић је рекао да су у њима смјештена 42 лица.