ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона09/04/2020

ДОДИК: НЕМЈЕРЉИВА ПОМОЋ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 9. АПРИЛА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да је немјерљива помоћ која је данас из Руске Федерације стигла у Републику Српску.

 

"Знамо да се и Руска Федерација суочава са вирусом корона, али није изостала њихова жеља да нама помогну", рекао је Додик новинарима на бањалучком аеродрому, гдје је са другим званичницима Српске дочекао први контингент помоћи из Русије.

Додик је захвалио Русији, њеном предсједнику Владимиру Путину, министру иностраних послова Сергеју Лаврову и руском амбасадору у БиХ Петру Иванцову који су радили са властима Републике Српске да стигне ова помоћ.

"Они су нам рекли да гдје ови људи изврше дезинфекцију просторија или отвореног простора послије тога та мјеста изгледају као да ту није ни било вируса корона. Веома је важно да све дезинфикујемо и да то буде стерилно", нагласио је Додик.

Он је препоручио и Федерацији БиХ /ФБиХ/ и њеном руководству да од институција Руске Федерације затраже да и њима помогну.

"Јавно кажем да ћу подржати такав захтјев и назваћу одређене људе да ово исто буде реализовано и у Федерацији. Важно је да овакви стручњаци уђу у здравствене установе у ФБиХ које је захватио вирус корона. Они морају да имају иницијативу и овдје је то проблем. Руска страна је та која одређује коме даје помоћ. Рекли су да на захтјев Републике Српске она долази овдје. Уколико то ФБиХ и њени органи желе нека напишу захтјев и ја ћу истим путем затражити да помогнемо и њима", истакао је Додик.

Он је додао да руски стручњаци одлазе на састанак са људима из Српске како би направили план дјеловања.

"Ово су припадници Војске Руске Федерације и они могу да дјелују само у складу са наређењем. Наређење које су добили од највишег државног руководства је да иду у Републику Српску. Сада је потребно да добију наређење да иду и у ФБиХ. Ако су могли да буду у Италији и на многим другим мјестима не видим разлог зашто не би могли да помогну и ФБиХ", рекао је Додик.