ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона09/04/2020

ЦВИЈАНОВИЋ: ВЕЛИКА ЗАХВАЛНОСТ РУСИЈИ, ПОМОЋ ПОТВРДА ДОБРИХ ОДНОСА

 

БАЊАЛУКА, 9. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је данас у Бањалуци у име институција и грађана велику захвалност за пристиглу руску помоћ у сузбијању корона вируса у Српској, наводећи да је овај гест потврда добрих односа и разумијевања Српске и Русије.

 

Она је рекла новинарима да се ова помоћ која је стигла на Аеродром у Бањалуци манифестује у људству, медицинским стручњацима који ће помоћи овдашњем здравству, као и опреми, средствима за дезинфекцију и активностима које ће се спроводити на сузбијању вируса.

"То све ћемо добити путем ове испоруке. Ово је први долет од три планирана, која ће се десити током дана. Помоћ обухвата долазак медицинских стручњака и специјалиста, средства за дезфинфекцију, респираторе, заштитне маске и сву опрему која је данас потребна болницама", рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да је помоћ упућена на захтјев руководства Српске и да је веома брзо стигла након разговора са предсједником Русије и министром спољних послова Владимиром Путином и Сергејом Лавровом.

"Захвални смо и ова помоћ показује много више од обичне борбе, односно да преживимо у ова тешка времена. Знамо да Русија има своје проблеме са вирусом, као и друге земље, али у свим тим напорима које улажу на својим теренима, они су се одазвали и помогли свакоме коме је то било потребно. Такође, ово је потврда наших добрих односа и разумијевања", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да је сигурна да би од Русије свако добио помоћ ако би је затражио, што се и показало у случају Италије.

Цвијановићева је рекла да би и Федерација БиХ добила помоћ уколико би се обратила Русији.

На Аеродром "Маховљани" у Бањалуци данас је допремљен први контингент медицинске опреме и помоћи у људству Русије за борбу против епидемије изазване вирусом корона.