ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона09/04/2020

МЛАДИ ИТ СТРУЧЊАК ИЗ СРПСКЕ ОСМИСЛИО АПЛИКАЦИЈУ ЗА ПОМОЋ НЕМОЋНИМ

 

БЕОГРАД, 9. АПРИЛА /СРНА/ - Млади ИТ стручњак из Бијељине Урош Симић, који живи и ради у Београду, осмислио је апликацију IsolationApp за помоћ немоћним, чији је циљ да споји људе којима је потребна помоћ, посебно током изолационог периода, и људе који су спремни да им помогну.

 

"На идеју за овакву апликацију дошао сам јер и сам спадам у ризичну групу становника, те ми је кретање веома ограничено и не смијем да се излажем ризику. Цијелу инфраструктуру, сервер, апликацију и дизајн сам развио сам за три дана али и даље радим на одржавању и додавању нових ствари. Иако имам сталан посао, на овој апликацији радим ван радног времена, као додатни посао", рекао је Симић за "Новости".

Пошто је, каже он, апликацију "склопио" за веома кратак период, природно је да има неке недостатке и пропусте, те да му веома значи када му се људи јаве и укажу на потенцијални проблем или предложе неко побољшање.

Апликација има мапу на којој корисник може да означи гдје се налази и шта му је потребно /црвеним маркером/ или какву врсту помоћи може да понуди /плавим маркером/.

Сигурност личних података има посебан фокус, тако да постоје безбједносни механизми који чувају приватност корисника.

"Цијели систем је оптимизован за већину земаља у свијету, тако да подаци који се учитавају су прилагођени и обрађени само за земљу у којој се налазите. Већина корисника је тренутно из Србије али постоје корисници и у другим земљама.

Апликацији су се прикључили Савез удружења психотерапеута Србије као и удружења Анимал Рескју Србија. Сада је могуће да потражите стручну психолошку помоћ на мапи, бесплатно, на територији Србије. Tакође, Анимал Рескју Србија ће вам врло радо изаћи у сусрет и прошетати кућног љубимца умјесто вас или нахранити напуштене животиње", појаснио је млади ИТ стручњак Урош Симић.

До сада је за своју апликацију добио много похвала како из Србије тако и из иностранства, али Симић скромно каже да је срећан да може помоћи у ово тешко вријеме.

Апликација је доступна за андроид на Plej Storu:
https://play.google.com /store/
apps/details?id=rs.fourexample.isolation