ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана20/05/2020

СРПСКА СПРЕМНА ЗА УКИДАЊЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

 

БАЊАЛУКА, 20. МАЈА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Српска спремна за укидање ванредног стања, а самим тим и полицијског часа.

 

Он је подсјетио да је Републички штаб за ванредне ситуације данас Савјету министара упутио закључак, којим се тражи да се укину и мјере приликом уласка у Републику Српску и БиХ, односно тестирања и мјера изолације.

"У више наврата сам то договарао са предсједником Владе Србије, првенствено због проблема наших ученике и студената који студирају у Србији, а којих је између 7.000 и 10.000", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци у паузи скупштинског засједања.

Вишковић је нагласио да су надлежни у Српској у протекла два мјесеца радили на најодговорнији начин, те да је спреман да поднесем сваку врсту одговорности за било коју грешку.

"Ја сам морао да радим, нисам имао избора. Данас је лако бити генерал послије битке и причати о корона вирусу и свему ономе што смо прошли. Међутим, било је тешко доносити одлуке од 10. марта, када сте имали слике да у пуно јачим економијама пребројавају стотине мртвих, да здравствени сектори не могу да приме све заражене, да људи у ходницима губе битку са корона вирусом", навео је Вишковић.

Он је упитао каква би расправа данас била у Народној скупштини да се у Републици Српској дешавало оно што је било у Италији, Шпанији, Великој Британији и другим земљама.

"Поносан сам на ово што смо урадили, у смислу да смо спасили здравље наших људи, да смо заштитили здравствени систем и да ни у једном моменту нисмо дошли у позицију да нам недостаје кревета, респитора, да здравственим радницима недостају заштитна одијела, маске, визири и слично", рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, Република Српска је као мала заједница са скромним буџетима и капацитетима имала и више него довољно капацитета.

"Спремни смо ушли у све ово, не у смислу да смо се за то припремали, него да спремно радимо и извршимо набавке и контролишемо ситуацију. Чињеница је да смо контролисали ситуацију", истакао је премијер Српске.

Он је подсјетио да мјесец и по дана нико није постављао питање мобилне болнице јер су тад сви били уплашени и у дилеми да ли ће требати или не.

"Ја сам и тада рекао да ће бити најсрећнији премијер ако нам никад не затреба, али смо је обезбиједили", додао је Вишковић.

На новинарско питање о уговорима са добљачима наручене медицинске опреме у Српску, Вишковић је напоменуо да је сваки добављач доставио банковну гаранцију да ће, уколико дође до било каквих проблема са испоруком, Српска вратити свој новац.