ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија22/05/2020

ДОНАТОРСКА СРЕДСТВА ОД 6,8 МИЛИОНА ЕВРА ЗА ИЗГРАДЊУ МОСТА У ГРАДИШЦИ

 

БАЊАЛУКА, 22. МАЈА /СРНА/ - Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о прихватању донаторских средстава Инвестиционог фонда за западни Балкан у износу од 6.800.000 евра за финансирање пројекта изградње прекограничног моста у Градишци.

 

Влада је усвојила Стратешки план за сарадњу са дијаспором, те задужила Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу да, у сарадњи са надлежним институцијама, изради акциони план за реализацију Стратешког плана за сарадњу са дијаспором за период од 2020. до 2024. године у року од 90 дана од дана доношења овог закључка и да га достави Влади на усвајање.

"Основни разлог за доношење Стратешког плана јесте да се на системски начин креира политика према дијаспори с циљем јачања сарадње и продубљивања веза између Републике Српске и Срба у иностранству, те промоције и очувања српског националног идентитета у дијаспори", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Документ је у основи фокусиран на унапређивање и развијање односа са дијаспором које треба да се одвија на институционалан начин, уз укључивање свих релевантних актера, а дефинисани су стратешки и оперативни циљеви који ће бити операционализовани кроз акционе планове.

У саопштењу се наводи да разлози за доношење овог стратешког плана проистичу и из препознате потребе за унапређивањем постојећих и креирањем нових облика сарадње са дијаспором кроз институционалне оквире Републике Српске.

"До оваквих закључака смо дошли након успјешно одржаних форума дијаспоре 2018. и 2019. године на којима је исказана потреба за правним уређењем, као и дефинисањем стратешких праваца ове сарадње", додаје се у саопштењу.