ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/05/2020

КОМИСИЈА: РАСКИНУТИ УГОВОР И СМИЈЕНИТИ СОЛАКА

 

САРАЈЕВО, 22. МАЈА /СРНА/ - Комисија за безбједност Представничког дома Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ затражила је од федералне Владе да испита могућност раскидања уговора са предузећем "Сребрена малина", које је увезло спорне респираторе из Кине, те разрјешење директора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака.

 

Разматрајући случај "респиратори", Комисија је усвојила 12 закључака, међу којима и закључак да је Федерална управа цивилне заштите створила облигациони однос са предузећем "Сребрена малина" Фикрета Хоџића у тренутку када је имала информацију да то друштво нема дозволу Агенције за промет медицинским средствима.

Оцијењено је да се Федерална управа цивилне заштите није понашала са пажњом доброг привредника и стручњака као учесник облигационог односа у складу са Законом о облигационим односима и да није провјерила професионалну способност "Сребрене малине" за склапање уговора у вриједности од 10,5 милиона КМ за набавку респиратора.

Комисија је навела да је Федерална управа цивилне заштите пропустила да обезбиједи адекватну гаранцију да ће "Сребрена малина" испоштовати уговорне обавезе.

У једном од данас усвојених закључака истиче се да Влада ФБиХ није адекватно надзирала рад Федералне управе цивилне заштите.

Комисија је предложила да Парламент ФБиХ од Владе захтијева разрјешење дирекtора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака и да се хитно припреми законска регулатива којим би Федерална управа цивилне заштите била у надлежности МУП-а ФБиХ.