ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/05/2020

У TРЦИ ЗА ИДЕЈНО РЈЕШЕЊЕ ЗА КОНГРЕСНУ ДВОРАНУ 110 АРХИTЕКАTА

 

БАЊАЛУКА, 22. МАЈА /СРНА/ - За израду идејног рјешења конгресно-конференцијског центра у Бањалуци у трци је 110 архитеката из цијелог свијета, што је највећи одзив на неки архитектонски конкурс у новијој историји овог града, саопштено је данас из Градске управе.

 

Након што је у поноћ истекао рок за доставу идејних рјешења будуће дворане, данас је констатовано да је на конкурс стигло укупно 110 предложених рјешења.

У посљедњих годину дана град Бањалука расписао је три велика међународна конкурса, и то израду будућих рјешења моста у Доцу, урбанистичког рјешења будуће централне зоне и конгресно-конференцијске дворане.

Из Градске управе наводе да је конкурс за израду изгледа будуће дворане изазвао до сада незабиљежено интересовање архитеката са свих континената јер је, примјера ради, на овај конкурс пристигло три пута више понуда у односу на конкурс за будући мост у Доцу.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изразио је задовољство због масовног одзива на овај конкурс, истичући да је ријеч о свјеврсном рекорду.

"Радује нас велика заинтересованост домаћих и иностраних архитеката који су Бањалуку већ препознали као град који се развија. С друге стране можемо рећи да је наш град, са досадашњим међународним конкурсима, у овом смислу стекао и завидну репутацију и на свјетској мапи", рекао је Радојичић.

Он је оцијенио да је велики посао пред комисијом и извјестиоцима, изразивши наду да би комисија за избор најбољег рјешења, у пуном саставу, могла да засиједа у другој половини јуна уколико се до тада нормализује епидемиолошка ситуација.

Из градске управе наводе да ће најбоље рјешење бити награђено са 30.000 евра.

Међународни конкурс расписан је у децембру прошле године у настојању да се добију најбоље идеје за изглед и функције једног од будућих симбола града на Врбасу.

Будућа дворана биће лоцирана на атрактивној локацији, уз терене Тениског клуба "Младост" код Парка "Младен Стојановић", односно између Градског стадиона и тржног центра "Делта планет".

"Овај објекат планиран је као мултифункционални центар који треба да обједини више садржаја и Бањалуци коначно подари дворану која би имала оптималне капацитете за одржавање великих конгреса и конференција", истичу из Градске управе.