ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет23/05/2020

ПРОТЕСТИ У КАЛКУТИ ЗБОГ СПОРЕ РЕАКЦИЈЕ ВЛАДЕ

 

КАЛКУТА, 23. МАЈА /СРНА/ - Хиљаде људи изашло је данас на улице Калкуте протестујући због споре реакције Владе на искључења струје и поплаве након разарајућег "супер циклона".

 

Олуја је погодила трафо-станице што је изазвало низ спектакуларних експлозија широм града. Око 20 људи погинуло је у самом граду, од којих су многи настрадали од удара струје након што су загазили у поплавне воде.

Полиција је саопштила да је око 5.000 учествовало у протестима широм града, док активисти тврде да је тај број пуно већи.

Становници Калкуте траже хитан одговор власти како би могли наставити да раде. У Калкути живи око 15 милиона људи.

Према посљедњим подацима, циклон је у Индији и Бангладешу однио најмање 112 живота, док власти истовремено покушавају да зауставе ширење вируса корона.

Многе улице блокиране су због воде и палог дрвећа, а инжењери се боре да поново успоставе снабдијевање електричном енергијом.

"Наши животи су постали јадни због вируса корона, али сада због циклона живите практично у паклу", рекао је Субаш Бисвас, директор државног колеџа у Калкути агенцији АФП.

Циклон "Амфан" најгора је олуја која је погодила Индију и Бангладеш од 1999. године. У Индији је до сада живот изгубило најмање 86 људи, а у Бангладешу 26.

Око три милиона људи евакуисано је прије самог удара.

Локални званичници упозоравају да ће им бити потеебно пет до шест дана да испумпају воду са улица, уклоне оборена стабла и поново успоставе водоснабдијевање.

Власти покушавају да обезбиједе доток воде на аеродрому у Калкути прије поновог успостављања ваздушног саобраћаја широм Индије.

Државни министар за ванредне ситуације Џавед Кан рекао је агенцији АФП да је потопљено више стотина села.

Он је навео да је ситуација тако тешка да су многа подручја и даље одсјечена од свијета, три дана након удара циклона.

УН упозоравају да слана вода која је потопила велика подручја унутрашњости може негативно да утиче на усјеве и локалну пољопривреду наредне три године.