ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/05/2020

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ ОДГОЂЕНИ ЗА 15. НОВЕМБАР

 

САРАЈЕВО, 23. МАЈА /СРНА/ - Локални избори у БиХ биће одржани у недјељу, 15. новембра умјесто 4. октобра, одлучила је данас Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ.

 

Одлука да се избори одгоде за 15. новембар донесена је на данашњој сједници ЦИК-а. Изборна кампања почиње 16. октобра и траје до почетка изборне ћутње 14. новембра до 7.00 часова ујутро.

У Централном бирачком списку уписано је 3.374.624 бирача, што укључује и бираче из Мостара.

Предсједник ЦИК-а БиХ Вања Бјелица-Прутина рекла је да су избори одгођени због недостатка финансијских средстава, односно она неопходна нису обезбијеђена.

Она је напоменула да је 7. маја, када је ЦИК расписала локалне изборе, почео тећи законски рок од 15 дана у којем су надлежне институције морале обезбиједити средства за спровођење избора у складу са одредбама члана 1.2а Изборног закона БиХ.

Прутина је напоменула да је наведени рок истекао, а новчана средства нису обезбијеђена због чега је ЦИК донио одлуку о одгађању избора на основу чињенице да их није могуће спровести у складу са Изборним законом БиХ.

Она је додала да Изборни закон БиХ прописује да се одгођени избори одржавају најкасније 30 дана од дана који је одређен за редовне изборе.

"С обзиром на то да 30. дан пада у сриједу, 4. новембра, а избори у БиХ се, у складу са законом, одржавају недјељом, а да се прва недјеља /8. новембар/ подудара с вјерским празником једног од конститутивних народа у БиХ, одржавање избора се помјера за прву наредну недјељу, односно 15. новембар", појаснила је Прутина.

ЦИК је данас усвојио и Упутство о роковима и редослиједу изборних активности, те одлучио расписати јавне набавке. "Постоји могућност доношења одлуке о додјели оквирног споразума и потписивање оквирног споразума на одређени период након спроведене процедуре јавне набавке, с тим да се уговор о реализацији набавке потписује када буду обезбијеђена средства", појаснила Прутина.

Она је додала да ће ЦИК БиХ данас објавити обавјештење о јавним набавкама, између осталих, и за штампање и паковање гласачких листића.

Прутина је подсјетила да ће локални избори бити спроведени за 64 општинска вијећа у Федерацији БиХ /ФБиХ/, 56 скупштина општина у Републици Српској, 120 начелника општина у БиХ, 14 градских вијећа у ФБиХ, седам скупштина градова у Српској, 22 градоначелника у БиХ и за Скупштину Брчко дистрикта.

Прутина је навела да од 27. маја до 3. јула до 16.00 часова тече рок у којем политичке странке и независни кандидати подносе ЦИК БиХ пријаве за овјеру учешћа на локалним изборима 2020. године.

С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију, Прутина је напоменула да је омогућена електронска достава пријаве за овјеру са пратећом документацијом, уз обавезу да се оригинална документација достави ЦИКУ-у путем поште прије истека рока за подношење пријаве.

"Сви обрасци за пријаву политичких субјеката, осим образаца за прикупљање потписа подршке бирача, доступни су на страници ЦИК БиХ. Обрасци за прикупљање потписа подршке бирача могу се преузети од 26. маја у сједишту ЦИК-а, о чему се води евиденција", истакла је Прутина.

У периоду од 19. до 28. јула овјерене политичке странке и овјерени независни кандидати подносе пријаву за овјеру коалиција, односно листи независних кандидата. Кандидатске листе се достављају од 5. до 17. августа.

"Рок за пријаву бирача ван БиХ за локалне изборе истиче 1. септембра у поноћ", навела је Прутина.

Упутство о роковима и редослиједу изборних активности које је ЦИК БиХ данас усвојио јавности је доступно на њиховој званичној страници.

Прутина је поновила да ће ЦИК БиХ користити све расположиве законске могућности како би се обезбиједило несметано спровођење свих законом прописаних изборних радњи и активности.

"Још једном апелујемо да надлежне институције обезбиједе финансијска средства за спровођење избора", истакла је Прутина, те додала да ЦИК неће и не може да коментарише било какве политичке изјаве у вези са одржавањем избора.