ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика25/05/2020

МОСКВА ЗАБРИНУТА ЗБОГ ПРИСТРАСНОГ ТУМАЧЕЊА ДОГАЂАЈА НА БАЛКАНУ 90-ТИХ

 

БЕОГРАД, 25. МАРТА /СРНА/ - Москва је забринута због пристрасног приступа у оцјењивању ратних злочина на Балкану из деведесетих година, а позадина догађаја у Приштини и Подгорици је очигледна - етикетирати Београд као извор зла у периоду распада бивше Југославије и заштитити оне који су починили злочине над Србима, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

 

"Са забринутошћу истичемо да на Балкану и даље постоји пристрасан, политизовани приступ догађајима који су се одиграли током сукоба у Југославији деведесетих година. У томе активно учествују наводно независне невладине организације, које деценијама финансирају западне владе - наручиоци. Формирају се неке структуре за истрагу о `ратним злочинима`, штавише са неприкривеним антисрпским ставовима", навело је руско Министарство спољних послова.

У саопштењу се истиче да су пристрасна процјена догађаја из посљедње три деценије на просторима бивше Југославије, извртање чињеница, произвољно "именовање починилаца" и друге познате методе политичког усмјеравања, у супротности са задатком претварања региона у динамичан, просперитетни дио Европе, преноси "Спутњик".

У саопштењу се скреће пажња на чињеницу да се пораст такве активности примјећује данас у Подгорици и Приштини.

"Позадина догађаја је очигледна: етикетирати Београд као извор зла у периоду распада бивше Југославије и истовремено заштитити оне који су починили злочине над Србима. Жалосно је што се суровом критиковању Србије придружила и Црна Гора, која је у кризно вријеме стајала раме уз раме са својим сјеверним комшијом", поручено је из руског министарства.

Министарство спољних послова Русије истиче да Запад затвара очи на антисрпско етничко чишћење на Косову.

Како се наводи у саопштењу, нарочито се "цинично понашају косовске власти, гдје су на руководећим мјестима лица која су директно повезана с нечовјечним дјелима, укључујући отмицу и убијање људи ради илегалне трговине њиховим органима".

Руско министарство упозорава да упркос доказима, у Хагу до данас није покренут ниједан судски процес поводом ових случајева.

"Поред тога, Запад затвара очи на антисрпско етничко чишћење на Косову, смрт стотине цивила током НАТО агресије против Југославије 1999. године и страшне последице ове агресије", наводи се у саопштењу.