ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти28/05/2020

МИЛУНОВИЋ СУТРА О СТРАДАЊУ СРБА У СТАРОМ БРОДУ И МИЛОШЕВИЋИМА

 

БАЊАЛУКА, 28. МАЈА /СРНА/ - Предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић одржаће сутра конференцију за новинаре поводом обиљежавања 78 година од страдања више од 6.000 Срба сарајевско-романијске регије, које су побиле усташе Јуре Францетића у Старом Броду и Милошевићима.

 

Конференција за новинаре Милуновића, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, биће одржана у прес-центру Владе Српске у 11.00 часова.

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске саопштено је да ће у суботу, 30. маја, бити организовано обиљежавање 78 година од страдања Срба у Старом Броду и Милошевићима, које је добило статус историјског догађаја од републичког значаја.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ како би оствариле свој циљ - границу Независне Државе Хрватске на Дрини.

Током ове офанзиве, мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и нађу спас у Србији.

Према историјским подацима, згрожени овим страдањем српског цивилног становништва, Нијемци су прекинули овај стравични покољ и дозволили људима да пређу у Србију или да се врате својим домовима. Нажалост, половина оних који су се вратили, страдала је у наредном периоду.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима догодио се у прољеће 1942. године, углавном на обалама ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, данашњој општини Вишеград.

Усташе су у овом покољу убиле више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Дио људи се утопио у Дрини бјежећи од усташа. Најмасовније убијање људи је извршено 22. марта 1942, али су убијања трајала и до почетка маја те године.

Српски цивили су били углавном припадници збјегова са подручја мјеста Рогатица, Вишеград, Хан Пијесак, Кладањ, Соколац, Олово, Пале и Сарајево.

Током прољећа 1942. године усташе су предузеле офанзиву у источној Босни, којом је требало учврстити власт НДХ на источној граници. Офанзива је почела у марту и кретала се према Дрини, потискујући испред себе десетине хиљада избјеглица. У Вишеграду су прелаз у Србију блокирали Италијани, па је дио народа кренуо према Старом Броду и Милошевићима, по тешком терену и изложен нападима усташа и муслиманске "Ханџар дивизије".

У таквим околностима српске цивиле нагомилане на обали напале су усташе, убијале, мучиле, силовале жене и бацале у воду, а неки су, да би се спасили од усташког ножа, сами скакали у ледену Дрину. Према изјавама свједока, дио народа су од убијања спасили Нијемци и недићевци.

У Старом Броду је током 2008. године подигнуто обиљежје у знак сјећања на овај злочин. У плочама од камена су уклесана имена убијених. Нешто касније, у мају 2010. године започета је градња спомен-капеле и звонаре.