ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво28/05/2020

НАКОН ОДЛУКЕ УСТАВНОГ СУДА, ТРЕБА ПОДНИЈЕТИ ПРИЈЕДЛОГ ЗА ИЗМЈЕНУ РЈЕШЕЊА

 

БАЊАЛУКА, 28. МАЈА /СРНА/ - Из Градске организације породица заробљених, погинилих бораца и несталих цивила Бањалуке позвали су све породице погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, чији је захтјев за стамбено збрињавање одбијен из разлога што су наплатили ратну штету, да поднесу надлежним градским и општинским одјељењима за борачко-инвалидску приједлог за измјену правоснажних рјешења.

 

Из организације су позвали да то учине у што краћем року након што буде објављена у "Службеном гласнику" одлука Уставног суда Српске према којој поједине одредбе Уредбе о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида одбрамбено-отаџбинског рата нису у сагласности са Уставом Српске и Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Ово се односи на породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде од прве до четврте категорије које су се пријавиле на јавни позив за стамбено збрињавање који је расписало Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, појашњавају у Градској организацији.

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила поднијела је 2. августа прошле године Уставном суду приједлог за оцјену уставности и законитости Уредбе коју је донијела Влада Српске.

Уставни суд је утврдио прошле седмице да поједине одредбе Уредбе о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида одбрамбено-отаџбинског рата нису у сагласности са Уставом Српске и Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Из овог суда наводе да су право на стамбено збрињавање и право на накнаду ратне штете потпуно различита права која се остварују по различитим, законом прописаним условима, те да се уредбом, као подзаконским актом, не могу доводити у везу тако да се остваривање права на стамбено збрињавање ускраћује уколико је реализовано право на накнаду ратне штете.

"Оваква ограничења и условаљавање приликом остваривања права на стамбено збрињавање не предвиђа Закон о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-ослободилачког рата Српске, због чега је Уставни суд оцијенио да је оспореним прописивањем нарушено уставно начело законитости", пише у саопштењу.