ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија28/05/2020

НАЈТРАЖЕНИЈИ ИТ И СОФТВЕР ИНЖЕЊЕРИ

 

САРАЈЕВО, 28. МАЈА /СРНА/ - Најтраженија занимања на тржишту рада у БиХ за високобразовна лица и даље су она везана за ИТ сектор - ИТ и софтвер инжењер, а затим инжењер електротехнике, грађевински инжењер, дипломирани фармацеут, те доктор медицине-специјалиста, саопштено је из Агенције за рад и запошљавање БиХ.

 

Директор Агенције Муамер Бандић рекао је да осим ових звања, по броју огласа тражени су и дипломирани економисти и правници, те додао да је овог кадра и највише на евиденцијама незапослених у БиХ, због њихове хиперпродукције.

Према његовим ријечима, осим економиста и правника, и даље је највећи број незапослених високообразованих особа међу криминалистима, политиколозима, журналистима, социјалним радницима, те професорима, посебно разредне наставе и бошњачког и енглеског језика.

Када је ријеч о потражњи за радницима са средњом стручном спремом, Бандић је навео да је највећа потражња за продавачима и угоститељима, посебно конобарима, а и даље су тражени оператери за унос података, радници у кол-центрима.

"Од лица са средњом стручном спремом на евиденцијама незапослених је највише економских и машинских техничара, матураната гимназије, медицинских сестара и пољопривредних техничара, текстилних и саобраћајних техничара", рекао је Бандић.

Он је нагласио да су тражени шивачи, вариоци, тесари, зидари, фасадери, те додао да треба узети у обзир да је потреба за неким од наведених занимања далеко већа од неких других.

"Са друге стране, највише незапослених има међу продавачима, аутомеханичарима, браварима, возачима моторних возила, фризерима, куварима и конобарима", рекао је Бандић.

Честитајући матурантима у БиХ завршетак школовања, Бандић је младима скренуо пажњу да приликом избора занимања не воде рачуна о дужини или тежини школовања, већ о будућности и могућности да научено примјене на радном мјесту.

"То је најбољи начин да младе особе нађу запослење, а не да буду само статистика на евиденцијама незапослених лица", истакао је Бандић.