ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија29/05/2020

ЗАУСТАВЉЕНА ГРАДЊА МИНИ-ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ НА РИЈЕЦИ ПРАЧИ

 

ПАЛЕ, 29. МАЈА /СРНА/ - На данашњој сједници Скупштине општине Пале усвојена је одлука о извршењу вансудског поравнања са инвеститором мини-хидроелектране "Кадино врело" на ријеци Прачи, којом ће бити поништена грађевинска дозвола и обустављена даља изградња.

 

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да ће општина инвеститору исплатити досадашње трошкове како би обуставио рад, чиме ће бити избјегнут судски процес.

"Још давне 2011. године ушло се неопрезно у издавање првих докумената и на тај начин су инвеститори добили зелено свјетло за изградњу. У тим претходним мандатима, народ није обратио пажњу и није знао колико то значи за екологију. Нама је примарно било да, прије свега, заштитимо природу", истакао је Југовић.

Према његовим ријечима, буђењем еколошке свијести грађана који су покренули низ активности и иницијатива и скренули пажњу, он је као начелник могао само да стане на страну народа и учини најбоље што може.

Југовић је захвалио свим становницима Врхпраче и Подграба, као и осталима који су видјели да мини-хидроелектрана може да буде проблем.

"Овим сам извршио обећање и обавезу према њима да ће то бити ријешено на најбољи начин", истакао је Југовић.

Шеф Клуба одборника ПДП-а Игор Тошић каже да су политичке партије опозиције подржале ову тачку дневног реда, али су захтијевале посебну сједницу Скупштине, како би до тада била формирана комисија и стручњаци процијенили да ли је нагодба рјешење проблема.

"На прошлој сједници донијели смо закључак да се испитају сви релевантни показатељи како би имали даље смјернице шта ми треба да урадимо и на који начин да поступимо. Данас је пред нама био приједлог вансудског поравнања, без детаљне анализе. Ми смо испред клуба ПДП-а и СДС-а имали приједлог закључка да се ипак формира комисија на бази струке и права како би то, једноставно, било правно што чистије", рекао је Тошић.

Он је додао да му је драго што је изградња стопирана јер би ишла на штету грађана општине Пале и природног амбијента.

Фирма "Стром енергија" из Пала почела је 16. априла изградњу мини-хидроелектране "Кадино врело" на ријеци Прачи, у мјесту Врхппрача, што је наишло на неодобравање јавности, због чега су се незадовољни грађани обратили за помоћ и подршку начелнику општине Бошку Југовићу.