ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво29/05/2020

КОНЗУЛ РЕШИЋ НИЈЕ КОНСУЛТОВАО МИНИСТАРСТВО

 

САРАЈЕВО, 29. МАЈА /СРНА/ - Министарство иностраних послова у Савјету министара није давало никакве инструкције конзулу БиХ у Чикагу Елвиру Решићу да пошаље било какво писмо или реаговање поводом промјена школског програма историје у чикашком Дистрикту 64, након жалбе породице Ристић поријеклом из Завидовића.

 

Из кабинета министра иностраних послова Бисере Турковић речено је Срни да по питању школског програма нису слали никаква упутства конзулу нити су консултовани о том питању.

"Министартсво иностраних послова се не уплиће у те ствари. Нити смо чули да је било ко слао било какве дописе о школском програму нити нас је било ко консултовао о томе", истакли су из кабинета.

Школски дистрикт Парк Риџ у Чикагу је након жалбе породице Ристић поријеклом из Завидовића промијенио школски програм историје у којем је раније било наведено да је Србија "извршила агресију на БиХ и да је предсједник Србије Слободан Милошевић одговоран за геноцид у БиХ", док је термин "геноцид" сада замијењен појмом екстремно суров, насилан акт.

Српско-америчка конференција лидерства из Чикага изразила је у сриједу, 27. маја, озбиљну забринутост поводом писма конзула Решића одбору за јавне школе локалног Дистрикта 64 у покушају да, како су истакли, застраши и изврши притисак поводом одлуке о промјенама у школском програму историје која је донесена у складу са установљеним смјерницама и процедурама.

Из Српско-америчке конференције лидерства су истакли да се тим Решићевим писмом превазилазе његова ограничења дозвољена међународним правом и конзуларна функција.

Конференција прецизира да Решићево понашање може да представља мијешање у унутрашње послове САД као директно кршење члана 55 Бечке конвенције о конзуларнимн односима, члана 41 Бечке конвенције о дипломатским односима и Декларације Генералне скупштине УН о недопустивости мијешања у унутрашње послове држава.

Средњошколка Катарина Ристић из Чикага је својим радом успјела издејствовати да се у тамошњим уџбеницима промијени лажно писање о рату у БиХ.

Она је рекла да је имала само 15 година када је добила задатак да напише семинарски рад о теми "Геноцид над Бошњацима деведесетих", да је о рату у БиХ знала само оно што јој је испричао отац Ранко, а то је да им је у БиХ запаљено све, да јој је бака Ковиљка Пашалић силована, па убијена у Возући 1993. године.

Од када су медији објавили да је Катарина промијенила школски програм лажне историје о рату у БиХ, она и њен отац добијају пријетње смрћу од исламских организација и појединаца.