ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика31/05/2020

НОВЕ МЈЕРЕ ЗАУСТАВЉАЈУ ДИЈАЛОГ, МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ДА РЕАГУЈЕ

 

БЕОГРАД, 31. МАЈА /СРНА/ - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да нове мјере власти у Приштини значе дефинитивно заустављање дијалога са Београдом и да очекује реакцију међународне заједнице.

 

Дачић је рекао да су нове мјере Приштине, које подразумјевају и забрану увоза производа из Србије ако на пратећим документима није назначено "Република Косово", још горе од увођења такси.

"По среди су мере реципроцитета које један део међународне јавности није препознао. Нећемо наставити дијалог док се не укину таксе и реципрочне мере. За нас је та мера неприхватљива и дефинитивно значи заустављање дијалога, а представља негацију европских вредности, свих бриселских договора и оних за које је гарантовала ЕУ", рекао је Дачић за РТС.

Он је поручио да Србија никада неће прихватити да кроз овакве мјере практично призна самопроглашено Косово.

"Морам да кажем да је Гренел, специјални изасланик Доналда Трампа, још пре реаговао на начин да је то неприхватљиво и да је то изигравање одлуке о укидању такса, те да САД траже укидање и реципрочних мера", навео је Дачић.

На одлуку Приштине реаговао је раније и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић затраживши хитну реакцију међународне заједнице.