ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво03/06/2020

СТОЈНИЋ: ЈАСЕНОВАЧКА ГРАЂА ДОСТУПНА СВИМА

 

БАЊАЛУКА, 3. ЈУНА /СРНА/ - Јасеновачка грађа је од оног тренутка када је враћена из Музеја Холокауста у Вашингтону гдје је дигитализована и микрофилмована, доступна истраживачима и посјетиоцима најразличитијих профила са свих крајева свијета, потврдио је директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић.

 

Стојнић је нагласио да је из овог музеја у Вашингтону Архиву Републике Српске предато око 3.500 колор снимака и 632 микрофиша са више од 35.000 појединачних монохроматских снимака.

"Више од 95 одсто грађе спомен подручја Јасеновац чиниле су копије грађе чији се оригинали налазе у другим институцијама културе некадашње Југославије, као што су Хрватски државни архив у Загребу, Архив Југославије у Београду, Војни архив у Београду, Архив БиХ у Сарајеву, а нешто има и у фондовима и збиркама у периоду Другог свјетског рата у Архиву и Музеју Републике Српске, те бројним другим малим архивама", појаснио је Стојнић.

Он је изјавио за "Независне новине" да је Музеј Холокауста, на основу другог споразума са Владом Републике Хрватске, грађу вратио у Јасеновац.

"Tа се грађа чувала у Јасеновцу и враћена је тамо у спомен подручје", рекао је Стојнић.

Он је навео да се уз најсавременију опрему ради на дигитализацији миркофилмова који су стигли из Вашингтона, а који ће ускоро бити достпуни и јавности.

Стојнић је нагласио да су по оснивању Меморијалног музеја Јасеновац 1968. године запослени прикупљали арихвску, библиотечку и музејску грађу из различитих извора, других музеја, архивских установа, библиотека, СУБНОР-а, те правних и физичких лица, укључујући истраживаче и бивше логораше који су преживјели Други свјетски рат.

"До краја 80-их година већина материјала су чиниле копије архивских докумената и то из поменутих архива са простора некадашње Југославије. Јасеновачка грађа је од почетка доступна свима који дођу у Архив Републике Српске у дигиталној форми на нашем сајту. До сада су је користили многи научни радници, новинари, публицисти и други, а једини који је нису користили ни истраживали су политичари, а око ње се свађају" закључио је Стојнић.