ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 18/06/2020

НАКОН ПАНДЕМИЈЕ, ВРАЋАЊЕ ПРИОРИТЕТНИМ АКТИВНОСТИМА

 

У завршној фази активности у вези са доношењем акционог плана за рјешавање 14 кључних приоритета које је Европска комисија дала БиХ након мишљења на званични захтјев БиХ за чланство у ЕУ... Влада Српске је у времену снажног удара пандемије вируса корона генерално веома добро обавила свој посао, испунила све задатке који су били пред њом, те брзо и правовремено одреаговала на прави начин на све изазове.

 

Разговарао: Ненад БЕРЕТА

БАЊАЛУКА, 18. ЈУНА /СРНА/ - Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је у интервјуу Срни да се ово министарство, јењавањем пандемије вируса корона, вратило редовним активностима, а приоритет је рад на доношењу акционог плана за реализацију Стратешког плана за сарадњу са дијаспором и акционог плана за рјешавање циљева које је поставила Евопска комисија.

Подсјетивши да је Влада Српске усвојила Стратешки план за сарадњу са дијаспором са обавезом да се донесе акциони план за његову реализацију, Клокић је у интервјуу за Срну изразио очекивање да ће надлежно министарство на чијем је челу у сарадњи са другим институцијама веома брзо урадити тај план, након чега се иде у реализацију свих циљева који су зацртани у том стратешком документу.

"Стратешки план за сарадњу се дијаспором је урађен прије избајања пандемије која је знатно измијенила ситуацију. У том документу не налази се стриктно ситуација у вези са таквим околностима као што је пандемија, али мјере које се тичу побољшања економског стања у смислу одређених инвестиција и привредних активности које планирамо, умногоме ће помоћи да санирању посљедица пандемије", појаснио је Клокић.

Он је истакао да су у завршној фази активности у вези са доношењем акционог плана за рјешавање 14 кључних приоритета које је Европска комисија дала БиХ након мишљења на званични захтјев БиХ за чланство у ЕУ.

"У завршној смо фази и веома брзо ће представник Републике Српске, који се налази у надлежној комисији, упутити приједлог акционог плана у име институција Српске. Након тога, очекујемо колегијум у оквиру механизма координације који би требало да усвоји тај план и да потом почнемо са његовом реализацијом", нагласио је Клокић.

Министар Клокић је у интервјуу Срни констатовао да је Влада Српске у времену снажног удара пандемије вируса корона генерално веома добро обавила свој посао, испунила све задатке који су били пред њом, те брзо и правовремено одреаговала на прави начин на све изазове.

"С обзиром на ситуацију која је задесила цијели свијет и која је умногоме измјенила сва кретања на глобалном нивоу по многим питањима, посебно економији, мјере које је Влада предузимала у смислу помоћи привреди, здравственим установама и становништву су веома добро и плански одрађене", оцијенио је Клокић.

Он је подсјетио да је сва помоћ и подршка која је пружена домаћој привреди рађена у сарадњи са Приредном комором и Унијом удружења послодаваца Српске.

"Таквим начином рада настојали смо да сви који су били погођени овом пандемијом не буду заобиђени", рекао је Клокић.

Он је навео да је од почетка појаве пандемије вируса корона на простору Српске, ово министарство предузело активности транспорта грађана Српске који су се у том периоду задесили у иностранству, као и пацијената којима је требала медицинска помоћ у здравственим установама у Србији.

"Све то је рађено у координацији са представништвима Републике Српске у иностранству, па тако је наше представништво у Србији било на услузи свим здравственим установама у Српској које су имале потребу за транспортом наших грађана због одређене медицинске помоћи у Србији, али и за повратак назад. На тај начин је 40 пацијената из Српске било транспортовано у Србију", истакао је Клокић.

Он је додао да су организација и допрема помоћи из иностранства у Републику Српску, односно у Фонд солидарности, касније у Компензациони фонд, реализовани у сарадњи са представништвима Српске у иностранству.

Према његовим ријечима, значајна активност је свакако и организација транспорта држављана Републике Српске и БиХ из Русије, на иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, када је авион "Ер Србије" на релацији Београд-Бањалука-Москва транспортовао првобитно одређен број држављана Руске Федерације који су се у вријеме пандемије затекли у БиХ, а у повратку грађане Српске и БиХ.