ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 21/06/2020

НЕОЗБИЉНА КОМИСИЈА ЗА ОЗБИЉАН ПОСАО

 

Бесмислено је да се посланици претварају у аналитичаре тржишта, истражиоце, тужиоце, судије. Парламентарна већина формира се од тачке до тачке, а главни кривац за такво стање је СДА, која све у БиХ вуче за нос пуне двије године јер нема конзистентну политику. СДА кад год може користи политичку снисходљивост и слуганство СДС-а и ПДП-а, као и очигледну потребу те двије партије да се додворе политичком Сарајеву и странцима.

 

Приредила: Жељка ДОМАЗЕТ

САРАЈЕВО, 21. ЈУНА /СРНА/ - Шеф Клуба посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је у интервјуу Срни да је Привремена истражна комисија за утврђивање стања у правосуђу БиХ неозбиљна комисија која покушава да се бави изузетно важним питањима.

На питање због чега у раду ове комисије не учествују представници СНСД-а и ХДЗ-а, Бурсаћева је навела да може говорити само у име СНСД-а, и да претпоставља да су исти разлози и код ХДЗ-а, а то је да не могу себи допустити неозбиљно бављење озбиљном темом као што је правосудни систем.

"СНСД то себи није могао да дозволи. Судећи према темема које разматра и закључцима које та комисија доноси, очигледно је да је ријеч о класичном 'политичарењу', предизборној кампањи и креирању садржаја за дневно-политичке сврхе, али и, веома често, недопуштеном притиску на правосуђе. Сматрамо и даље да је формирање приједлога законских рјешења на нивоу три министарства правде и комисије Брчко дистрикта и њихово усвајање у одговарајућим парламентима једини природан и нормалан пут за унапређење стања у правосуђу", појаснила је Бурсаћева.

Коментаришући чињеницу да је члан ове комисије, лидер ПДП-а Бранислав Бореновић на сједницу дошао са списком набавки медицинске опреме Агенције за лијекове БиХ, Бурсаћева је рекла да је јасно да је ПДП дошао са задатком.

"ПДП има неодољиву потребу да изврши сваки задатак који му постави СДА. Очигледно је да се упорно настоје фабриковати афере с јасном намјером да се терет кризе у вези са набавком медицинске опреме из Федерације пребаци у Републику Српску", истакла је Бурсаћева, додавши да ће сигурно доћи вријеме и да Агенција за лијекове, којом руководи кадар ПДП-а, појасни неке своје потезе.

Она је навела да СНСД сматра да када год постоји основ сумње за било који предмет, тај предмет треба да обраде надлежне институције, те да немају никакав проблем с тим, а да је бесмислено да се посланици претварају у аналитичаре тржишта, истражиоце, тужиоце, судије...

"Посланици кроз парламенте имају своју уставну улогу, а други стубови власти своје улоге, и с тога треба препустити да свако ради свој посао", рекла је Бурсаћева, истичући да парламентарни надзор свакако треба да постоји, али да то што раде посланици у Привременој истражној комисији нема везе са тим.

На питање да прокоментарише чињеницу да се предсједавајући ове комисије Дамир Арнаут и на сједници и у медијима хвалио да је учествовао на недавној сједници Управног одбора Савјета за провођење мира и да је говорио о, како је рекао, "катастрофалном стању у правосуђу БиХ", Бурсаћева је рекла да су управо они који су позвали Арнаута на сједницу показали какве су им намјере кад је ријеч о наводним реформама у правосуђу.

"Тај посао годинама је неуспјешно водила међународна заједница и њима је све било у реду док је правосуђе контролисало политичко Сарајево, у првом реду СДА. Сада, када нема те контроле, стање им је лоше, катастрофално и сада им је Арнаут презентер стања на сједницама Управног одбора Савјета за провођење мира. Правосуђе у БиХ има системску грешку на коју СНСД и још неке странке упозоравају већ годинама, и док не буде стварне политичке воље да се та грешка отклони, нећемо доћи до жељених резултата", указала је Бурсаћева.

Осврћући се на ефекте правосудног система, она је констатовала да постоји велики дисбаланс у рјешавању предмета у Републици Српској и ФБиХ када је ријеч о одређеним групама предмета.

"С друге стране, већ пет година се не испуњавају договорене ставке из Протокола о исходу министарског састанка у оквиру структуралног дијалога између Европске уније и БиХ, од којих је једна тачка и доношење Стратегија за процесуирање предмета ратних злочина. Све то указује да се одређене чињенице прећуткују и ствара се погрешан наратив како о самом стању правосудног система, тако и о могућим правцима побољшања", појаснила је Бурсаћева.

На питање да ли у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ постоји парламентарна већина и коме је у интересу да се договори руше, Бурсаћева је рекла да се већина тренутно формира од тачке до тачке што уноси додатно неповјерење међу партнере који су изабрали Савјет министара.

"То нас, нажалост, удаљава и од могућности квалитетнијег одговора на кризе које су присутне - од пандемије вируса корона, преко мигрантске до економске кризе која нас извјесно очекује. Главни кривац за такво стање је СДА, која све у БиХ вуче за нос пуне двије године јер нема конзистентну политику. Они би до подне с једним, а поподне с другим партнерима, до подне су национална, а поподне грађанска странка", нагласила је Бурсаћева, додавши да због тога највише трпе становништво у БиХ.

Осим тога, констатовала је она, СДА кад год то може користи политичку снисходљивост и слуганство СДС-а и ПДП-а, као и очигледну потребу те двије партије да се додворе политичком Сарајеву и странцима зарад ситне политичке користи и мрвица у виду понеког постављења или продужетка мандата њиховог кадра у заједничким институцијама БиХ.

Осврнувши се на борбу са пандемијом вируса корона у Републици Српској, с обзиром на то да је љекар по струци, Бурсаћева је рекла да треба бити реалан и сагледати цјелокупну ситуацију.

"Сви смо ми помало генерали послије битке, али ко хоће да буде реалан, мора да призна да смо се као релативно мала заједница добро и квалитетно организовали, ослањајући се искључиво на сопствена средства и хвале вриједне донације из пријатељских земаља. Наш здравствени систем јесте био оптерећен, али је на одговарајући начин збринуо све пацијенте", истакла је Бурсаћева.

Осим здравственог, навела је она, и други системи у Српској, од образовног до безбједносног, добро су се снашли и дали одговарајући допринос борби са вирусом корона.

"Све је то почивало свакако на квалитетном и дисциплинованом одговору самих грађана. Било је и грешака и непридржавања мјера, што треба да нам послужи као наук за будуће сличне ситуације, а не као средство политичког надмудривања најниже врсте", поручила је Бурсаћева која је и сама била позитивна на вирус корона.