ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти24/06/2020

ФИЛМ О КОРИДОРУ БИЋЕ ИСТИНИТА ПРИЧА БЕЗ ПОЛИТИЧКИХ ПРИМЈЕСА

 

БАЊАЛУКА, 24. ЈУНА /СРНА/ - Филм о бриљантној акцији Војске Републике Српске, пробоју коридора, биће потпуно истинита прича, без икаквих политичких примјеса и приказаће војничку борбу којом су спојени исток и запад Српске, рекао је Срни директор Војно-филмског центра "Застава филм" Горан Иконић.

 

Иконић је додао да ће филм радног назива "Коридор 92", чије снимање почиње данас у Сремској Митровици, имати огроман историјски значај, јер ће младим генерацијама показати шта су њихови претходници урадили за очување Републике Српске.

"Једна од основних улога `Застава филма`, која је копродуцент у овом пројекту, јесте да његујемо културу сјећања на историју српске војске на нашим просторима. Овим филмом ћемо на најбољи начин промовисати војну кинематографију и сјећање на једну тако славну битку", поручио је Иконић.

Он је додао да је ријеч о изузетно значајном пројекту Владе Републике Српске и Владе Србије.

"Ријеч је о документарно-играном филму. Данас почиње други дио снимања филма, први дио је завршен крајем прошле и почетком ове године, када су снимљени разговори са свим релевантним учесницима битке за коридор", нагласио је Иконић.

Према његовим ријечима, данас почиње снимање играних секвенци филма, гдје се на основу прича ради реконструкција неких догађаја.

"Екипа филма је велика, чини је дио глумаца из Републике Српске, те много познатих глумаца из Србије, њих укупно 30, затим око 40 чланова сниматељске екипе и око 70 статиста", нагласио је Иконић и додао да ће цијели филм бити снимљен са скромним средствима за овакву врсту пројекта.

Он је рекао да би снимање требало да траје до краја јула, те да ће бити реализовано на локацијама које су адекватне простору гдје се дешавала акција "Коридор", какве су дијелови Војводине, Рума, Сремска Митровица, на Сави код Шапца, док ће оружане акције бити снимане на војним полигонима Пасуљанске ливаде.

"Војно-филмски центар и Министарство одбране учествује и у обезбјеђењу локације и војника, као и у копродукцији у професионалном дијелу снимања филма", додао је Иконић.

Филм о коридору живота, чији је режисер Слађана Зарић, снима се у копродукцији Радио-телевизије Србије, Војно-филмског центра "Застава филм", односно Министарства одбране Србије и Радио-телевизије Републике Српске, уз техничку подршку Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Акција "Коридор 1992" почела је након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву на простору Брода.