ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана25/06/2020

УСВОЈЕНА ДЕКЛАРАЦИЈА О ЗАШTИTИ ПРАВА СПЦ У ЦРНОЈ ГОРИ

 

БАЊАЛУКА, 25. ЈУНА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију о заштити права Српске православне цркве /СПЦ/ на слободно исповиједање вјере и права на њену имовину у Црној Гори у којој се констатује да је усвајање спорног Закона о слободи вјероисповијести довело СПЦ у неравноправан положај у односу на остале вјерске заједнице.

 

У Декларацији, усвојеној по хитном поступку на приједлог клубова посланика владајуће већине, Народна скупштина позива власти у Црној Гори да престану са покушајима насилног отимања храмова, манастира и имовине СПЦ у Црној Гори и са протјеривањем свештенства и монаштва под изговором да немају црногорско држављанство, као и да кроз дијалог са црквеним великодостојницима СПЦ у Црној Гори траже рјешење овог проблема у складу са Уставом и законима те земље.

Од укупно 64 присутна посланика, за усвајање Декларације гласало је њих 59, док против и суздржаних није било.

Скупштина је усвојила Закон о електричној енергији који ће омогућити либерализацију тржишта струје, те уклањање баријера за обављање електроенергетских дјелатности.

Посланици су усвојили Закон о високом образовању чији је циљ подизање укупног нивоа квалитета у овом систему у Републици Српској и његово усклађивање са промјенама у европском простору високог образовања.

Усвојен је и Закон о обезбјеђивању квалитета у високом образовању Републике Српске којим се успостављају културе квалитета и дугорочно обезбјеђује сигуран пут развоја високог образовања.

Посланици су усвојили Закон о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској у коме се наводи да остваривање права на правично суђење и једнак приступ правди свим лицима без обзира на имовинско стање, представља темељно начело и загарантовано право највишим актима и међународним конвенцијама.

Скупштина је усвојила Закон о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње којим су прописане врсте оплодње и лијечење неплодности поменутим поступцима.

Посланици су усвојили Закон о заштити менталног здравља чији је општи циљ квалитетнија заштита ове врсте здравља код свих грађана у Републици Српској.

Усвојен је и Закон о измјенама и допунама Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку и Закон о измјенама и допунама Закона о судским таксама.

Посланици су у дану за гласање усвојили Закон о измјенама и допунама Закона о јавно-приватном партнерству у Републици Српској чији је циљ отклањање административно‐техничких баријера и стварање повољнијег пословног амбијента у привлачењу страних и домаћих инвеститора у реализацији капиталних пројеката.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је рад другог дијела 10. редовне сједнице и наставак заказао за понедјељак, 29. јуна, у 10.00 часова.