ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти26/06/2020

БОРЦИ ИЗ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВЕ ЗА ВИКЕНД НА ГРОБУ ДОКТОРА ЛАЗИЋА У НИШУ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 26. ЈУНА /СРНА/ - Делегација из Источног Сарајева отпутоваће сутра у Ниш, гдје ће посјетити гроб доктора Миодрага Лазића и присуствовати Видовданској академији на којој ће кћерки српског хуманисте бити уручен Орден Светог Романа, постхумно додијељен њеном оцу.

 

Путовање организује општинска Борачка организација "Илиџански борац", а делегацију некадашњих бораца, припадника полиције и дјеце погинулих бораца из Источног Сарајева предводиће предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Делегацији Источног Сарајева у Нишу ће се придружити градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Полазак из Источног Сарајева планиран је за сутра у 4.00 часа, испред зграде Градске управе, најављено је из ове управе.

Борци из Источног Сарајева присуствоваће сутра увече Видовданској академији у порти Саборног храма у Нишу на којој ће највише признање Епархије нишке - Орден Светог Романа постхумно додијељен доктору Лазићу примити његова кћерка Нина.

Видовданску академију организују управа Саборне цркве и град Ниш са благословом Његовог преосвештенства епископа нишког Арсенија, а у програму манифестације која почиње у 19.30 часова учествоваће НЦПД "Бранко и Војни" и оркестар "Ниш" Копнене војске Србије.

У недјељу, на Видовдан, у 11.00 часова парастос доктору Лазићу биће служен на Новом гробљу у Нишу, гдје ће се окупити многи поштоваоци великог спрског хуманисте, укључујући и борце из Источног Сарајева.

Предсједник "Илиџанског борца" Горан Шеховац рекао је да Илиџанци и грађани Источног Сарајева желе да и на овај начин одају почаст некадашњем саборцу, српском хероју и хуманисти.

Шеховац је истакао да због епидемије вируса корона нису били у могућности да присуствују сахрани и четрдесетници, али су у договору са породицом доктора Лазића одлучили да за Видовдан посјете његов гроб и одају му почаст.

Предсједник Скупштине града Мирослав Лучић рекао је да је доктор Лазић оставио неизбрисив траг у некадашњем Српском Сарајеву, те да Срби са ових простора имају обавезу да његују успомену на његово дјело.

Лучић је подсјетио да су грађани Источног Сарајева, представници локалних власти и борачких организација организовали различите активности у част доктора Лазића, те изразио очекивање да ће и неке значајне иницијативе бити реализоване у наредном периоду.

"Имали смо иницијативе да се улице и тргови у нашем граду назову по доктору Лазићу, а знамо и за иницијативу `Илиџанског борца` за израду статуе доктора Лазића у природној величини. Поздрављена је и иницијатива у Народној скупштини Републике Српске да болница у Источном Сарајеву буде преименована у Болница `Србија - др Миодраг Лазић`", истакао је Лучић.

Доктор Миодраг Лазић, директор Ургентног центра у Нишу и ратни хирург у Републици Српској током одбрамбено-отаџбинског рата, преминуо је 14. априла у болници у Нишу од вируса корона, а сахрањен 18. априла на нишком Новом гробљу.