ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти26/06/2020

СЈЕЋАЊЕ НА МИЛЕНКА ВОЈНОВИЋА НЕ БЛИЈЕДИ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 26. ЈУНА /СРНА/ - Чланови Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", који чувају успомену на доктора Миленка Војновића Белог, подсјећају да је на Видовдан, прије четврт вијека, отишао један од најугледнијих стваралаца Републике Српске, те истичу да велики људи умиру на велике датуме да би остали у вјечном сећању својим насљедницима.

 

Из Асоцијације наводе да је Миленко Војновић Бели био оснивач и први предсједник Српске демократске странке у Брчком, те први посланик у Скупштини БиХ послије спроведених демократских избора и посланик у првој Народној Скупштини Републике Српске из овог града.

"Сјећање на доктора Белог, како су га звали пријатељи и суграђани Брчког, увијек се појачава сваког Видовдана и неминовно нас враћа у деведесете године прошлог вијека када је он организовао одбрану српског народа на кога су се тада били устремили потомци оних који су у Другом свјетском рату над нашим народом извршили геноцид", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да Војновићев толерантан, мирољубив и антиратни став и позив изречен 26. августа 1990. године није био довољан да се спријечи рат, јер тадашњи екстремисти нису дозвољавали да се чује глас умјерених и коректних појединаца.

"Српски народ је окренут будућности свих људи добре воље којима је стало до мира и слоге у сваком кутку ове земље. Позивамо их да подрже наше опредјељење и одлучност у намјери да се међу народима и грађанима у БиХ постигне договор о пуној равноправности без и једне дечије сузе и проливене капи крви. Више него икад потребни су нам разум, сложност и побожност јер без тога нема љубави за ближње и човека ма ко био и одакле долазио", подсјећају из Асоцијације на ријечи Војновића које је тада изговорио за наредне генерације.

Миленко Војновић Бели је као специјалиста за плућне болести лијечио људе из реда све три националности и конфесије и то су грађани Брчког знали да цијене.

Доктор Бели је био члан Главног одбора, члан Прве скупштине СДС-а и учесник историјске сједнице Народне скупштине Републике Српске 9. јануара 1992. године на којој је проглашена Република Српска. Својим радом заслужно је добио мјесто у најужем кругу стваралаца Републике Српске.

За допринос стварању Републике Српске одликован је највишим републичким одликовањем, а био је носилац и "Октобарске споменице 1991", наведено је у саопштењу.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: