ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана28/06/2020

ВРС ШТИТИЛА СВОЈ НАРОД, С ПОСЕБНИМ ПИЈЕТЕТОМ СЈЕЋАТИ СЕ ПОГИНУЛИХ

 

БИЈЕЉИНА, 28. ЈУНА /СРНА/ - Званичници Републике Српске честитали су Видовдан, крсну славу Војске Републике Српске, свим припадницима Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, који баштини традицију славне ВРС.

 

Честике су упућене команданту Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ бригадиру Милану Радојчићу, официрима, подофицирима, војницима и некадашњим припадницима Војске Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је нагласио да је Војска Републике Српске основана да би се заштитио српски народ, а својом храброшћу и одважношћу поносно је чувала Српску и њену територију.

Он је подсјетио да је "Tрећи пјешадијски /Република Српска/ пук наставио да баштини тековине Војске Републике Српске, која је гарант опстанка српског народа на овим просторима".

"Видовдан је датум када се присјећамо свих страдалника за слободу српског народа, а посебно наших храбрих хероја који су дали своје животе у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату за слободу коју дана сви ми уживамо", истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић је у честитки указала на херојски пут српских бораца у протеклом отаџбинском рату.

"Обиљежавање Дана Војске је прилика да се са неизмјерном захвалношћу и посебним пијететом сјећамо свих припадника војске који су уткали своје животе и дијелове тијела у темеље Републике Српске, штитићи свој народ и слободу коју данас уживамо", истакла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је истакао да је улога ВРС била немјерљива у стварању и одбрани Српске, а да је Видовдан један од највећих и најважнијих празника који дубоко прожима биће српског народа.

"На овај дан се с поносом сјећамо историјског пута наше војске, која је у тешким временима одбранила и сачувала Републику Српску и њено становништво", навео је Вишковић.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија је подсјетио да је ВРС представљала гарант очувања Срба у БиХ, у пријекој потреби да се одбрани право на живот на вјековним огњиштима.

Он је истакао да је ВРС у одбрамбено-отаџбинском рату штитила свој народ и дала кључни допринос у стварању Републике Српске, те поручио да се са великом захвалношћу и посебним пијететом чува сјећање на оне који су за мир и слободу дали своје животе.

За предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојшу Радмановића је Видовдан празник и страдања и побједе српског народа.

Он је истакао да Видовдан треба бити обиљежен достојанствено, поносно и у миру, уз присјећање на све оне који су у ближој и даљој историји положили животе за слободу српског народа.

Честитке су упутили и Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић, лидер ПДП-а Бранислав Бореновић, те начелник општине Пале Бошко Југовић.