ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана28/06/2020

ЛЕГЕНДА О ДОКТОРУ ЛАЗИ НАДЖИВЈЕЋЕ СВА ЊЕГОВА ДЈЕЛА

 

БЕОГРАД, 28. ЈУНА /СРНА/ - Орден Светог Романа, постхумно додијељен доктору Миодрага Лазићу, уручен је његовој кћерки Нини Вујошевић на Видовданској академији у Нишу, којој је присуствовало више од 200 бораца из Републике Српске.

 

Након што је примила највиши орден Епархије нишке, Вујошевићева је поручила Србима, гдје год да се налазе, да не дају своје светиње, а да своје хероје чувају од заборава.

"Њима у част пјевајте `Марш на Дрину` јер је порука јасна - сви смо исти народ", истакла је Вујошевићева.

Она је напоменула да је породица Лазић у дубокој жалости, али да је изузетно поносна због одликовања.

"Мог оца, доктора Лазу, памтите по добру, сви они које је добром задужио и сви остали који су слушали приче који су прерасле у легенду о њему, ратном и мирнодопском љекару, напаћеном српском народу. То је легенда која је потребна Србима, легенда која ће надживјети сва његова дјела", рекла је Вујошевићева.

Она је подсјетила да је њен отац страдао на посљедњем бојном пољу, у акцији спасавања у које је добровољно кренуо, преносе "Вечерње новости".

"Кренуо је не осврћући се, без премишљања и без страха, јер он није био важан, био је важан његов народ, његова отаџбина. Кренуо је са изреком цара Лазара: `Боље да нас унуци живе памте, него да нас синови живе забораве`. И све то са скромном посљедњом жељом `Испратите ме са пјесмом `Марш на Дрину`. Вјечна слава херојима", рекла је кћерка доктора Лазића.

Парастосу који ће данас у 11.00 часова бити служен Миодрагу Лазићу на нишком Новом гробљу присуствоваће неколико стотина његових сабораца и поштоваоца из Републике Српске.

Доктор Лазић је као ратни хирург спасио бројне животе на ратиштима Републике Српске Крајине и Републике Српске и остаће упамћен по својој несебичности, хуманости и патриотизму.

Преминуо је 14. априла од посљедица вируса корона у 65. години живота.