ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 30/06/2020

ЗБОГ ВИСОКОГ НИВОА ОДГОВОРНОСТИ ИЗБЈЕГНУТ ЛОШ СЦЕНАРИО

 

Давидовићева вјерује да ће ускоро и публика моћи да ужива на трибинама стадиона и спортских дворана. Она најављује да је у наредном периоду у плану посебну пажњу усмјерити на популацију младих у руралним срединама којима је знатно теже остварити основне услове за живот и формирати породицу

 

Приредила: Бранислава ВУКЕЛИЋ

БАЊАЛУКА, 30. ЈУНА /СРНА/ - Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић изјавила је у интервјуу Срни да су сви спортски савези, као и грађани Републике Српске показали висок ниво одговорности и, поштујући све мјере надлежних институција, значајно допринијели да Српска избјегне лоше сценарије којих је било у многим европским земљама.

"Желим и ову прилику да искористим и да захвалим на томе", рекла је Давидовићева и додала да је министарство све вријеме у контакту са спортским савезима и прати епидемиолошку ситуацију.

Она је истакла да се одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације до 6. јула године забрањују такмичарске активности спортских организација и спортиста, осим за спортове без присуства публике, и то атлетику, бициклизам, бодибилдинг, ваздухопловство, кајак, кану и рафтинг, стони тенис, стрељаштво, тенис, ауто-мото спорт, гимнастику, планинарство, бадминтон, веслање, спортове подводних активности, спортски риболов, коњички спорт, стреличарство, голф, дизање тегова, једрење и триатлон.

"Све даље одлуке биће, као и свака до сада, донесене благовремено јер смо и даље опрезни, пратимо епидемиолошку ситуацију и не желимо да угрозимо све што смо до сада постигли. Видимо да је у неким земљама тоталним попуштањем мјера дошло до погоршања ситуације и зато је опрез неопходан", нагласила је Давидовићева у интервјуу за Срну.

Она је истакла да је Републички штаб за ванредне ситуације одмах по појави корона вируса у Републици Српској правовремено реаговао и предузео све мјере како би било заштићено здравље свих грађана, па је, између осталог, донесена одлука да се све спортске манифестације и такмичења одржавају без присуства публике, а потом су забрањене и спортске активности.

"То је морало бити урађено јер су сва већа окупљања била високоризична. Адекватним и правовременим мјерама спријечили смо неконтролисано ширење епидемије", рекла је Давидовићева.

Она је нагласила да је након тога, пружена подршка спортским колективима у смислу санирања економских посљедица које су претрпјели, па су укључени у програм финансирања пореза и доприноса за март, и плате и пореза и доприноса за април, чиме је Влада показала одговорност и спремност да пружи подршки свим субјектима који су претрпјели штету изазвану овом свјетском пандемијом.

Давидовићева је додала да се данас све полако враћа у нормалу. Спортисти тренирају, а у складу са побољшањем епидемиолошке ситуације Давидовићева вјерује да ће ускоро и публика моћи да ужива на трибинама стадиона и спортских дворана.

Она је истакла да републичког финала Малих олимпијских игара ове године неће бити, јер су сва школаска такмичења заустављена оног момента кад је обустављена и настава.

"У оквиру Малих олимпијских игара завршено је 10 регионалних такмичења, али до финала нисмо стигли и наредне године планирамо једну заиста лијепу манифестацију коју Мале олимпијске игре заслужују, а која ће окупити око 3.000 учесника", рекла је Давидовићева.

Она је додала да је ове године отказана и традиционална манифестација "Конференција беба" која сваке године окупи велики број породица, истичући да се не жели ризиковати.

"Наравно, нећемо зауставити своје активности, те планирамо посјетити породилишта у Републици Српској, уручити пригодне поклоне јер ту почиње живот и желимо да те прве заједничке дане мајке и бебе чувају у лијепој успомени", истакла је Давидовићева.

Осврћучи се на активности и планове министарства у наредном периоду, Давидовићева је рекла да се много тога планира када је ријеч о свим ресорима.

"Првенствено када је ријеч о подршци младим људима у руралним срединама, који треба да граде живот и стварају породице. Свјесни смо чињенице да је младима у руралним срединама, посебно у неразвијеним локалним заједницама, знатно теже остварити основне услове за живот, па самим тим и формирати породицу и у наредном периоду планирамо посебну пажњу усмјерити на ову популацију младих, односно младих брачних парова", рекла је Давидовићева.

Она је истакла да су сви пројекти у разради и да не може још говорити о детаљима, али да може рећи да се заиста вјерује у успјешну реализацију уколико све буде како је планирано.

"И у спорту смо планирали активности у области инфраструктуре и мислим да ћемо у најскорије вријеме започети све ове активности које смо мало зауставили, али не и запоставили због пандемије", закључила је Давидовићева.