ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана30/06/2020

ШОЛАЈА: ЦИЉ НОВОГ ПОСЛОВНИКА УНАПРЕЂЕЊЕ РАДА ПАРЛАМЕНTА

 

БАЊАЛУКА, 30. ЈУНА /СРНА/ - Циљ новог пословника Народне скупштине Републике Српске јесте да се унаприједи рад и повећа ефикасност рада парламента, те отклоне уочени недостаци у важећем Пословнику, уз континуирано чување дигнитета ове највише законодавне институције Српске, рекла је предсједник Законодавног одбора Народне скупштине Републике Српске Душица Шолаја.

 

Образлажући у парламенту Приједлог пословника Народне скупштине Републике Српске, Шолаја је рекла да све предложене измјене тог документа иду у поменутом смјеру.

Она је истакла да су новине у пословнику могућност да се сједница Скупштине у ванредним околностима може одржати онлајн уз кориштење одговарајућих информатичких система.

"Новина је и да ће се при избору чланова радних тијела Скупштине водити рачуна о родној равноправности, као и да приједлог за разрјешење предсједника Скупштине може поднијети сваки посланик", рекла је Шолаја.

Она је навела да се сједнице скупштинског Колегијума одржавају прије сазивања, а по потреби прије сједнице и у току њеног одржавања.

"Предвиђено је и да се сједнице Колегијума могу, изузетно, одржавати и телефонским путем. Tакође, предвиђено је да редовна пауза траје од 15.00 до 16.30 часова, умјесто досадашњег термина од 15.00 до 17.00 часова”, рекла је Шолаја.

Новим пословником је предвиђено да кворум постоји ако је присутна већина од укупног броја посланика, и то на почетку сједнице, приликом усвајања записника и утврђивања дневног реда сједнице, те у дану за гласање.

"Претрес тачака из утврђеног дневног реда водиће се без обзира на број присутних посланика у скупштинској сали", рекла је Шолаја, образлажући Приједлог новог пословника.

Она је рекла да ће посланици и даље имати вријеме за дискусију од 10 минута, а да се вријеме дискусије скраћује за шефове посланичких клубова са 20 на 15 минута.

"Новина је и да Колегијум може предложити Скупштини да на тачки дневног реда посебне сједнице говори само одређен број представника клуба посланика, посланичке групе и Владе, а о чему се парламент изјашњава без претреса", рекла је Шолаја.

Она је рекла да ће трајање излагања при позивању на повреду пословника износити један минут, а долази до проширења надлежности предсједника парламента у случају злоупотребе повреде пословника.

"Новим пословником предвиђено је право на једну реплику или нетачан навод у трајању два минута, умјесто досадашње три. Реплика на реплику је дозвољена само ако су у њој изнесени увредљиви изрази", појаснила је Шолаја.

Она је рекла да због повреде реда на сједници предвиђене нове мјере - одузимање ријечи до краја претреса по тачки дневног реда и удаљење са дијела сједнице.

"Новим пословником регулише се када се изриче мјера одузимања ријечи посланику и другом учеснику у расправи", рекла је, између осталог, Шолаја и додала да је новим пословником регулисано и изрицање новчаних казни.

Дио рјешења у новом пословнику је, каже Шолаја, преузет из праксе парламената у окружењу.

Шолаја је рекла да су сви посланички клубови у неколико наврата добили радни материјал новог пословника уз могућност да доставе сугестије и приједлоге, од којих је дио прихваћен и уграђен материјал пословника, а дио није.

"Свјесна сам да немамо исти поглед на пословник и његова поједина рјешења, али вјерујем и надам се да ћемо постићи сагласност око што већег дијела чланова предложеног пословника. Очувати дигнитет Скупштине и учинити је ефикаснијом јесу ствари које од нас очекују грађани и сви који су нас бирали", рекла је Шолаја.

Она је позвала клубове посланика и посланике да уложе амандмане да би се дошло до што боље верзије пословника.

Између осталог, нови пословник у потпуности уређује унутрашњу организацију и начин рада Народне скупштине, права и дужности народних посланика, односе сарадње са највишим органима Републике Српске и друга питања од значаја за рад и остваривање задатака Народне скупштине, наводи се у образложењу овог документа који се разматра у Скупштини. /наставиће се/бој/бон