ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана30/06/2020

ЧУБРИЛОВИЋ: НОВИ ПОСЛОВНИК ЗА ЕФИКАСНИЈИ РАД ПАРЛАМЕНTА

 

БАЊАЛУКА, 30. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да нови Пословник није усмјерен ни против кога, већ да се доноси како би парламент постао ефикаснији уз учешће и сарадњу свих посланика.

 

Чубриловић је, током посланичке расправе у Народној скупштини о Приједлогу пословника Народне скупштине Српске, навео да ће демократска процедура бити спровођена и када је ријеч о његовом дефинисању, те да сви посланици и посланички клубови имају прилику да парламентарном расправом и предлагањем амандмана дјелују на коначну верзију тог документа.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да је нови скупштински Пословник недемократски и ригидан, те да се њиме покушава истјерати демократија из парламента Српске.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић навео је да је нови Пословник Народне скупштине, који се доноси ради веће ефикасности у раду парламента, коректно сачињен и да нипошто није ријеч о одузимању демократије како тврди опозиција.

Жунић је то илустровао и чињеницом да су мјере одузимања ријечи, које може изрећи скупштинско руководство, једнаке и када је ријеч о народном посланику или другом учеснику у скупштинској расправи.

И посланик СНСД-а Душица Шолаја, која је предсједник скупштинског Законодавног одбора, додала је да не постоји ништа у новом Пословнику што ограничава права и слободе посланика, те обављање послова за који су изабрани.

Њен страначки колега Срђан Мазалица изразио је наду да ће нови Пословник бити усвојен консензусом, те да ће сви схватити да су рјешења у том документу у интересу свих и грађана, а то је да парламент Српске буде што ефикаснији у бављењу својим примарним послом - доношењем закона.

Он је рекао да се мора вратити повјерење грађана у Народну скупштину у којој је у посљедње вријеме опао ниво дискусија, пуно је увреда, свађа и оптужби, а дешава се и увођење ријалитија у скупштинске клупе, те уношење разних неприкладних предмета у салу.

И Мазалица је оцијенио да се новим Пословником не гуши и не угрожава демократија како тврде поједини опозициони посланици, те да има довољно времена за аргументоване дискусије.

Циљ новог Пословника јесте унапређење рада и повећање ефикасности рада Народне скупштине Републике Српске, те отклањање уочених недостатака у важећем Пословнику уз континуирано чување дигнитета Скупштине као највише законодавне и једне од најважнијих институција Српске.

У Народној скупштини дата је редовна пауза до 17.00 часова. /наставиће се/бој/бон/вј