ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана30/06/2020

ЖУНИЋ: ИЗМЈЕНАМА ПОСЛОВНИКА ДО ЕФИКАСНИЈЕГ РАДА

 

БАЊАЛУКА, 30. ЈУНА /СРНА/ - Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да Народна скупштина треба да буде мјесто на којем се аргументовано и конструктивно говори о свим проблемима у друштву, те да доношењем новог Пословника никоме није пало на памет да тиме некоме ускрати ријеч у парламенту.

 

Жунић је напоменуо да није прихватљиво да се Скупштина претвара у ријалити и да се тако руши дигнитет ове институције стваране у тешким временима.

"Наравно, опозиција треба да има ријеч у Скупштини, и то је важно. Битно је да измјенама Пословника Народну скупштину учинимо ефикаснијом, да брже и ефикасније доносимо одлуке", рекао је Жунић током посланичке расправе у Народној скупштини о Приједлогу пословника Народне скупштине Републике Српске.

Он је навео да расправе о тачкама дневног реда неће бити временски ограничаване, додајући да се опозицији не умањује вријеме за дискусију, која је и даље 10 минута по посланику.

Жунић је рекао да је, између осталог, скраћено вријеме за реплике, криве наводе и повреду Пословника, а што је раније било доста злоупотребљавано у настојању да се Скупштина претвори у арену у којој су изношене ружне ријечи, неистине, увреде…

"Коректно је да више не буде реплике на реплику јер је било случајева да неко неког хоће да испровоцира и тиме изазове лавину реплика рушећи дигнитет Скупштине", нагласио је Жунић.

Он је констатовао да је и у ранијим пословницима обраћање предсједника и премијера Српске, који су на важним функцијама, било неограничено, те да је на захтјев ПДП-а у Пословник раније убачено да то право има и српски члан Предсједништва БиХ, и то када је на тој функцији био Младен Иванић.

"Казне јесу пооштрене, али не да се неко спријечи да говори. Ако добије опомену због изношења неких ружних ријечи и слично, ваљда је то довољно да престане. Циљ је да се у смислу доношења новог Пословника нађу оптимална рјешења на корист свих", каже Жунић.

Шеф Клуба посланика Демоса Споменка Стевановић рекла је поводом доношења новог скупштинског пословника да сала Народне скупштине треба бити мјесто његовања културе дијалога и размјене аргумената уз међусобно поштовање и уважавање.

"Смисао доношења новог пословника јесте ефикасност Скупштине, чија је основна улога усвајање закона и других аката", навела је Стевановићева.

Она је додала да је добро што се новим пословником предвиђа могућност одржавања онлајн сједница у ванредним околностима, те је оцијенила да ће скраћење излагања када је ријеч о пословничкој повреди, репликама и кривим наводима смањити злоупотребе у том смислу и рад парламента учинити ефикаснијим.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић изразила је наду да ће бити прихваћене све примједбе и предложени амандмани када је ријеч о доношењу новог пословника.

"Циљ је да уједначимо ставове и добијемо Пословник за који ће гласати све посланичке групе и клубови да би био обезбијеђен несметан рад парламента", рекла је Видовићева и додала да неће бити добро ако само владајуће партије изгласају Пословник.

Она је рекла да ПДП у својим амандманима, између осталог, тражи да буде формиран одбор Народне скупштине за праћење јавних медија чији је оснивач Српска.

Посланик СДС-а Небојша Вукановић навео је да се доношењем новог пословника крши слобода говора и мишљења у парламенту, те да је ријеч о, како каже, терору већине над мањином која у Скупштини на критички начин износи проблеме грађана и друштва.

Он је оцијенио да власт жели да парламент претвори у "проточни бојлер", али да то "неће успјети".

Посланичка група "Заједно за БиХ" предложила је амандман на Приједлог пословника, према којем би Народна скупштина требало да бира три до четири потпредсједника парламента.

Циљ новог Пословника јесте унапређење рада и повећање ефикасности рада Народне скупштине Републике Српске, те отклањање уочених недостатака у важећем Пословнику уз континуирано чување дигнитета Скупштине као највише законодавне и једне од најважнијих институција Српске. /наставиће се/бој/бон/вј