ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана01/07/2020

УРЕЂУЈЕ СЕ ОРГАНИЗАЦИЈА И НАДЛЕЖНОСT УПРАВНЕ ИНСПЕКЦИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 1. ЈУЛА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о управној инспекцији којим се уређује организација и надлежност Управне инспекције у Републици Српској.

 

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић је, образлажући у Народној скупштини овај нацрт закона, навела да су разлози за његово доношење садржани у потреби да се прецизирају и отклоне нејасноће појединих законских рјешења уочене током примјене важећег Закона о управној инспекцији.

Она је додала да се Нацртом закона о управној инспекцији предлажу нова рјешења, којим би се обезбиједила цјеловитост у обављању послова управе, надзор над радом републичких органа управе и носиоца јавних овлашћења, заштита и гарантовање положаја тих органа у вршењу послова управе и обезбјеђења законитости, благовремености и ефикасности обављања послова управе.

У образложењу овог нацрта закона се наводи да се његовим измјенама врши усклађивање са законима над којим Управна инспекција врши управни надзор, као и са одређеним одредбама Закона о инспекцијама Републике Српске.

Шф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић је током скупштинске расправе о овој тачки дневног реда оцијенио као лош рад инспекција у Републици Српској и додао да би Пореска управа требало да ефикасније наплаћује порезе.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић је рекла да се порески дугови смањују у односу на неки ранији период, наводећи да је доспјели дуг пореских обвезника према Пореској управи 194,7 милиона КМ и да се то односи на потраживања када је ријеч о стечајним поступцима и ликвидацији.

"Други дио доспјелог дуга, који се налази у принудној наплати, јесте 538,6 милиона КМ, од чега се на здравство односи 344 милиона КМ. Ипак, здравствене установе нису блокиране јер су од велике и стратешке важности за Српску. Покушавамо пронаћи рјешење за старе дугове у здравству и на том плану смо ове године зауставили раст тог дуга", рекла је Видовићева. /наставиће се/бој/бон