ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти07/07/2020

ВЕЧЕРАС ОТВАРАЊЕ "ПЕТРОВДАНСКИХ ДАНА"

 

СРЕБРЕНИЦА, 7. ЈУЛА /СРНА/ - У Културном центру у Сребреници вечерас ће бити званично отворена традиционална меморијална и културно-спортска манифестација "Петровдански дани 2020" која се сваке године организује као знак сјећања на 69 погинулих и 22 нестала и заробљена, па убијена српска борца на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца.

 

Отварање манифестације и пригодан програм с циљем подсјећања на трагични Петровдан прије 28 година најављено је за 19.00 часова.

Програм манифестације ове године ће имати више меморијалних и садржаја културе, док ће због придржавања епидемиолошких мјера бити смањен број спортских такмичења и масовних окупљања.

На отварању манифестације биће приређен меморијални програм и евоциране успомене на велико српско страдање у селима Залазје, Сасе и Биљача на Петровдан 1992. године када су муслиманске снаге из Сребренице, предвођене Насером Орићем, убиле 69 српских бораца и цивила, а 22 су нестала.

Програм ће се састојати од подсјећања на ратна страдања, представљања књига и материјала о српском страдању, традиционалне хуманитарне акције добровољног давања крви, посјета породицама погинулих, обиласка гробаља и српских стратишта, те парастоса за све убијене уз ограничен број присутних.

Од 22 несталих Срба на Петровдан 1992. године, 10 је случајно пронађено и ексхумирано у јуну 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Посмртни остаци страдалих су послије више од годину идентификовани и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

Десет несталих још није пронађено и њима се губи траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици.

Традиционална акција добровољног давања крви биће организована у четвртак, 9. јула.

На Петровдан, 12. јула, након литургије у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници, чланови породица погинулих, родбина, комшије, саборци и заинтересоване делегације посјетиће мјеста страдања, пoложити цвијеће код спомен-обиљежја у Братунцу, Биљачи, Сасама и Залазју и прислужити свијеће за покој душа настрадалих.

Програм ће бити завршен на Петровдан, 12. јула служењем парастоса, прислуживањем свијећа за покој душа погинулих код двије спомен-костурнице убијеним Србима у два посљедња рата на Залазју, те полагањем цвијећа и одавањем почасти српским јунацима.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: