ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво07/07/2020

КОВИЋ: ДЈЕЦУ УЧИТИ ИСТИНИ, А НЕ МАНИПУЛИСАТИ ПРОШЛОШЋУ

 

БЕОГРАД, 7. ЈУЛА /СРНА/ - Историчар Милош Ковић изјавио је Срни поводом најаве власти Tузланског кантона о увођењу наставних јединица као што су "геноцид у Сребреници", "опсада Сарајева" или "Tузланска капија" у уџбенике историје ђацима основних школа, да предавачи историје дјецу треба да уче истини, а не да манипулишу прошлошћу, а нарочито не најновијом, болном.

 

"Учити бошњачку децу на овај начин историју значи само потврђивати одлучност Срба из Републике Српске да једног дана живе у заједничкој држави са својим сународницима у Србији и Црној Гори", наглашава Ковић.

Ковић каже да све што се каже о ратовима из 90-тих, отаџбинском рату, може некоме да нанесе бол, али да се истина мора говорити.

Он истиче да у тим ратовима није било невиних - злочине су починиле све стране и, данас говорити о Tузланској капији, а не истражити све околности под којима се то догодило, то значи огријешити се о истину.

"Инсистирати на страдању Tузлака, искључиво Бошњака, а не говорити о нападу на колону Југословенске народне армије и о масовним злочинима над Србима у Tузли, практично истребљењу Срба у Tузли, то је заиста огрешење о истину и чињенице“, каже Ковић.

Он напомиње да је огрешење о истину и говорити о опсади Сарајева, а избјегавати да се нагласи да је то био подијељен град и да су у појединим дијеловима преовлађивали Срби, а у другим муслимани, и да то није опсада него етнички рат у једном граду.

"Као што је огрешење о истину и звати ратни злочин у Сребреници геноцидом. Јер ако је то био геноцид, колико се геноцида на тлу БиХ одиграло од 1992. до 1995. Осим тога да ли је огрешење о истину и чињенице, прећуткивање злочина које су управо војници бошњачки из Сребренице починили над Србима у општинама Сребреница, Милићи и Братунац? Зашто се прећуткују жртве које су поднели Срби?", пита Ковић.

Он указује да ту постоји читав низ тема које спадају у занат историчара и које историчари морају да истраже.

Власти Тузланског кантона одлучиле су да у уџбеник историје за девети разред основне школе , од наредне године уврсте и дешавања у БиХ од 1992. до 1995. године, као што су Формирање "Армије БИХ“, "опсада Сарајева“, "злочин на Tузланској капији“ или "геноцид у Сребреници“.

Подносилац иницијативе за измјену наставног плана и програма, кантонални затупник Мидхат Чаушевић рекао је за Радиотелевизију Тузланског кантона како сматра да ће ово допринијети, између осталог, бољем разумијевању "агресије на БиХ“.