ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика10/07/2020

ГОЛО: СРБИ ТРЕБА ДА ОДЛУЧУЈУ О СВОЈОЈ СУДБИНИ

 

БАЊАЛУКА, 10. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Координације српских удружења у Мостару Душан Голо рекао је да ће Срби имати јединствену листу на изборима у овом граду и на тај начин ће покушати да остваре важан корак ка конститутивности и како их више не би представљали српски кадрови са листи бошњачких и хрватских странака.

 

"Неодржавањем избора смо изгубили конститутивност. Кроз Клуб српских одборника смо имали право института за заштиту виталног националног интереса и да тако спријечимо одлуку која иде на нашу штету, али /у реалности/ нисмо јер није било избора", истакао је Голо.

Он је за "Глас Српске" рекао да је море одлука ишло у том правцу, те да је помало сумњиво да су, након толико година, друга два народа одједном исказала добру вољу да и Срби дођу у позицију да одлучују о својој судбини, па чак и да буду језичак на ваги.

Голо је навео да у политичком договору СДА и ХДЗ-а БиХ није дато много простора за Србе у Мостару чији је положај катастрофалан, али је додао да Срби морају искористити ове позитивне вјетрове и дата обећања да би, након избора, имали два одборника и тиме довољну снагу да утичу на рад градске власти.

Према његовим ријечима, Срби у Мостару углавном су задовољни када је ријеч о измјенама Изборног закона, те најављеним измјенама градског Статута и устава у неколико кантона у Федерације БиХ да би сви народи били конститутивни.

"Споран је дио који се односи на измјене Статута града и није нам јасно како мисле то спровести. Статут нам је најважнији, а српска страна је најзаинтересованија за изборе јер је једини истински губитник и потпуно смо на маргини", навео је Голо.

Он је навео да је Србима у Мостару обећана и логистичка подршка из Републике Српске, те да ће покушати да добију два одборника са јединствене српске листе, од четири загарантована, и тако ће покушати да утичу на кретања у Мостару и да обезбиједе равноправност у одлучивању са представницима друга два народа.

"Надамо се да ћемо уз помоћ Српске, Србије, наших људи који живе изван БиХ афирмисати што више њих да изађу на изборе. Имамо шансу да обезбиједимо минимално два одборника", истакао је Голо и додао да чак и само један, али прави представник Срба може да утиче на структуру градске скупштине и начин одлучивања.

Он је истакао да је све што је раније договорено са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком уврштено и прошло у парламенту БиХ.

"Устави у неколико кантона морају бити усклађени да би и Србима била обезбијеђена конститутивност. Тражили смо и да се приликом расписивања избора за Мостар испоштује процедура, односно да то буде најмање 150 дана прије", рекао је Голо.

Он је истакао да је у интересу Срба да не буду са изборима у осталим општинама и градовима, јер бисмо тада могли све снаге усмјерити на Мостар.

"Мостар треба да буде тај дан и то да буде прича само за Мостар. Слушао сам и лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића који тражи да истог дана буду избори и у Мостару, што је незаконито. Ако бисмо поштовали све рокове из закона, у Мостару би били у децембру", навео је Голо.