ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/07/2020

ГРБИЋ: ФБиХ УБИРЕ ПРИХОД СА ТЕРИТОРИЈЕ СРПСКЕ

 

ДРИНИЋ, 10. ЈУЛА /СРНА/ - Начелник општине Петровац-Дринић Милан Грбић истакао је да међуентитетска линија разграничења није успостављена како треба и да је Република Српска, односно општина Дринић, оштећена за подручје цијеле катастарске општине Буковача.

 

"Дринићу сада припада само један мали дио те катастарске општине, а, према Дејтонском мировном споразуму, би цијела Буковача, као и рубни дијелови још неких катастарских општина требало да буду у саставу наше општине. На том подручју је црква и гробље у које се сахрањују људи из Дринића, а што се тиче природних ресурса, на том простору је један мајдан који је издат под концесију и од којег приход убиру федералне власти и општина Босански Петровац, исто као и од експлоатације шуме која се простире на неколико стотина дунума", истакао је Грбић.

Према његовим ријечима, већ четири године безуспјешно покушава да овој малој општини на самој међуентитетској линији разграничења врати дио територије који јој припада.

"Територија катастарске општине Буковача, која се сада административно налази у Босанском Петровцу, уствари припада општини Дринић. То одговорно тврдим зато што сам одлуком тадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића, донесеном одмах послије потписивања Дејтонског мировног споразума, био именован за члана Комисије за разграничење", навео је Грбић за "Глас Српске".

Он сматра да је чудно да нико од ранијих начелника није покретао то питање, истичући да је спреман да о томе разговара са начелником Босанског Петровца Дејаном Прошићем.

Међа између Српске и ФБиХ описана је у Анексу два Дејтонског споразума којим је прецизирано да стране имају обавезу да успоставе заједничку комисију која треба да састави договорени документ који садржи прецизан технички опис међуентитетске линије разграничења.

Прецизан опис, како су потврдили и у НАТО штабу у Сарајеву, који је насљедник некадашњег СФОР-а са којим су домаћи стручњаци након потписивања Дејтона почели да се баве међуентитетском линијом на терену, представља исправљање одступања од плус - минус 50 метара на оригиналној дејтонској карти која остаје мјеродавна и коначна у све сврхе.