ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона10/07/2020

ЈОШ 17 ЗАРАЖЕНИХ, КРИТИКЕ ХРВАТСКИХ МЈЕРА

 

ЉУБЉАНА, 10. ЈУЛА /СРНА/ - У Словенији су у протекла 24 часа на вирус корона тестиране 1.793 особе, те је потврђено 17 новозаражених, објавила је данас словеначка Влада.

 

Портпарол словеначке Владе за ковид-19 Јелко Кацин рекао је на конференцији за новинаре да број новозаражених у Словенији у посљедње двије седмице варира, али је углавном у порасту, те да је у Хрватској тренд раста израженији, па ће питање сузбијања нових зараза и епидемиолошки стандарди бити једна од тема на поподневном састанку предсједника словеначке и хрватске владе Јанеза Јанше и Андреја Пленковића.

Кацин је рекао да ће словеначка страна изнијети примјере добре праксе у Словенији у вези са обуздавањем ширења новог вируса, те да би двије земље требало да ускладе стандарде за спречавање ширења заразе, нарочито у актуелној туристичкој сезони.

Он је указао на различите стандарде које Словенија и Хрватска примјењују за одређивање епидемиолошки несигурнијих држава.

"Шведска је на словеначкој црвеној листи рискантних држава са великим бројем заражених, док у Хрватску шведски туристи долазе слободно", навео је Кацин.

Он је поновио оцјене и резерве које је словеначка страна и прије износила у вези са допуштањем рада ноћних клубова и дискотека у Хрватској које би могли посјећивати и гости из Словеније, нарочито млади, као најизложенији инфекцији, преноси Хина.

"Морамо бити ефикаснији иначе ћемо доћи на лош глас. Ако не буду ефикасно сузбиле даље ширење вируса корона, Словенија и Хрватска могле би се наћи у опасности да се на њих гледа као на балканске земље у којима је велик неконтролисан број нових дневних зараза", упозорио је Кацин.

Из канцеларије словеначког премијера наведено је да ће на састанку на Оточцу Јанша и Пленковић разговарати о односима двије државе, заједничкој борби против ковида-19 и другим актуелним темама.