ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет11/07/2020

РОХАНИ ПОЗВАО НА ЗАБРАНУ ОКУПЉАЊА

 

ТЕХЕРАН, 11. ЈУЛА /СРНА-Ројтерс/ - Ирански предсједник Хасан Рохани заложио се данас за отказивање свих свадби и бдијења због растућег броја случајева инфекције вирусом корона, али је истакао да економија мора да остане отворена.

 

Убрзо након Роханијевог обраћања, полиција у Техерану је саопштила да су до даљег у главном граду Ирана забрањена вјенчања и масовна окупљања због жалости.

Рохани је рекао да се морају забранити церемоније и окупљања у цијелој земљи, било да се ради о жалости, вјенчањима или забавама.

"Сада није тренутак за фестивале или семинаре", рекао је Рохани и додао да ће вјероватно бити суспендовани и пријемни испити на факултетима.

Иран постепено попушта мјере блокаде од средине априла, али је у посљедње вријеме повећан број заражених.

У Ирану је у посљедња 24 часа умрло 188 људи, чиме је укупан број жртава повећан на 12.635, док је укупан број заражених достигао 255.117.

Инфекција је у посљедња 24 сата регистрована код 2.397 људи, саопштила је портпарол Министарства здравља Сима Садат Лари новинарима.

Рохани и други званичници окривили су за пораст броја заражених свадбене прославе, бдијења и друга масовнија окупљања људи.

Званичници у Ирану упозоравају да ће, ако се не предузму одговарајуће мјере од вируса, умријети између 50 и 60 хиљада људи.

"Други талас, који ће се догодити ове јесени биће смртоноснији", рекао је савјетник Владе Хосеин Кенати, пренијела је ИСНА.

Иранске власти страхују да ће оштрије мјере угрозити привреду која ионако посрће под америчким санкцијама.

"Најлакша опција је све затворити. Али бисте у том случају имали масе људи на улицама незадововољних јер су гладни и незапослени", рекао је Рохани.