ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет11/07/2020

КАКО ЈЕ КАМОРА ИСКОРИСТИЛА КОРОНУ

 

РИМ, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Италијански мафијашки клан Камора искористио је социјалну и економску кризу насталу усљед пандемије вируса корона, наводи "Јуроњуз".

 

Милион људи гурнуто је у сиромаштво, а још осам милиона остало је без посла. Сиромашни људи, који су остали без посла, постали су прави плијен мафија.

Камора је искористила ову тешку ситуацију и невољницима понудила "помоћ" када нису могли да је добију државе.

"Сиромаштво је прво подручје интервенције различитих мафијашких група и кланова и за регрутацију и прибављање друштвене моћи", рекао је Федерико Кафијеро Де Рахо, тужилац у борби против мафије.

Он је навео да су млади људи осјетили да је помоћ коју нуди Камора једини начин да преживе они и њихове породице.

Иако је италијанска Влада критикована због мањка социјалне помоћи сиромашнима њена полиција је годинама јака, наводи "Јуроњуз".

"Имамо флексибилну стратегију која се мијења истим темпом како се мијењају модели организованог криминала, али покушавамо да предвидимо њихове потезе. Покушавамо да схватимо како се Камора прилагођава и те активности покушавамо да спријечимо", рекао је Алфредо Фаброчини, шеф одјељења полиције у Напуљу.

Он је додао да Камора није ојачала током пандемије и блокаде. "Она покушава да диверсификује своје криминалне активности ради веће зараде. Она није постала јача, већ само гладнија", навео је Фаброчини.

Процјењује се да италијански мафијашки кланови годишње зараде више од 30 милијарди евра од продаје дроге. Камора мора да нађе финансијске канале да сакрије свој новац, а најлакши начин за то је кроз послове и фирме па тако групе позајмљују новац невољницима чак и када они не могу да врате њихове незаконите зајмове.

"Када се новац не може вратити Камора то користи. Она преузима одређену фирму која је у дуговима до гуше кроз коју провлачи незаконити новац", рекао је Фаброчини.

Такође, ту је и изнуда гдје Камора узима новац за заштиту познат као пицо и то је почела да ради чим је укинута блокада.

Полиција очекује рекордне изнуде до краја августа што је традиционални рок за Камору за прикупљање тог новца, а камата иде чак и до 30 одсто.

Удружење која се бори против рекетирања "СОС Импреса" окупило је фирме, полицијске и владине институције да помогну у координацији борбе против Каморе.