ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/07/2020

РИЈЕШЕНА МИСТЕРИЈА ДЈАТЛОВЉЕВОГ ПРОЛАЗА

 

ЈЕКАТЕРИНБУРГ, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Руско тужилаштво закључило је да је лавина убила групу туриста у Дјатловљевом пролазу 1959. године на Уралу, рекао је Андреј Курјаков, замјеник шефа директората руског тужилаштва за регион Урала.

 

"Повреде на мртвим туристима су карактеристичне за повреде планинара које је погодила лавина", рекао је Курјаков.

У фебруару прошле године тужилаштво је најавило истрагу случаја нестанка групе Дјатлов, 60 година након њихове мистериозне смрти.

Курјаков је додао да је урађена компаративна анализа повреда туриста током истраге. Сви су умрли од хипотермије, осим Золотарева, Дубинина и Тибо-Брињола.

"Ако узмемо тениску лоптицу, створимо спољни притисак и гурнемо одозго, она се неће сломити тамо гдје се примјењује силе, већ са супротне стране. У складу са тим, ако снијег врши притисак одозго, било је три до четири метра снијега што је око пола тоне снијега, онда ће повреде да буду на супротној страни. Код свих су повреде биле на супротној страни", рекао је Курјаков, преноси ТАСС.

У фебруару 1959. група од девет скијаша нестала је на источном обронку планине Отортен, у субарктичком подручју Урала. Од тада се тај планински пролаз зове Дјатлов по вођи групе Игору Дјатлову. Ријеч Отортен на локалном манси језику значи Планина мртвих.

Сви чланови групе били су искусни скијаши и планинари. Потрага је услиједила након што се група није појавила на одређеном мјесту како је планирано. Три седмице касније нађено је пет тијела, више стотина метара низ падину даље од оригиналног кампа. Истражиоцима је требало још два мјесеца да нађу и преостала четири тијела.

Истражиоци су тада утврдили да су планинари изнутра отворили или распорили шаторе, изашли су босоноги у дубок снијег на температури од минус 30 степени Целзијуса.

Иако на тијелима нису пронађени трагови борбе код двије жртве била је сломљена лобања, код двоје сломљена ребра и једној жртви недостајао је језик. Утврђено је да је смрт код свих наступила као резултат снажне природне силе, подсјећа ТАСС.

Могућа објашњења укључивала су удар лавине, напад одбјеглих криминалаца или старосједилаца народа Манси, свађа међу самим туристима, као и различите врсте теорија завјере.

Групу су чинили Људмила Дубинина, Јуриј Кривошенко, Рустем Слободин, Александар Колеватов, Семјон Золотаров, Јуриј Дорошенко, Зинаида Колмогорова, Игор Дјатлов и Николај-Тибо Брињол.