ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана15/07/2020

ПОСЛАНИЦИ О ИЗВЈЕШТАЈУ КОМИСИЈЕ О БУЏЕТУ

 

САРАЈЕВО, 15. ЈУЛА /СРНА/ - Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас ће на хитној сједници разматрати извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Приједлогу закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину.

 

На хитној сједници Представинчког дома, одржаној у четвртак, 9. јула, Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за ову годину упућен је на усаглашавање Колегијуму, након што није добио ентитетску већину.

За Приједлог буџета гласала су 22 посланика, 12 их је било против и два уздржана.

Буџет није добио ентитетску већину јер га није подржало седам посланика из Републике Српске /СНСД, ДНС, Уједињена Српска/ због чињенице да није испоштован договор који су раније постигли СНСД, ХДЗ БиХ и СДА.

Приједлог закона о буџету подржали су посланици Мирко Шаровић из СДС-а и Мира Пекић из ПДП-а, те Адил Османовић из СДА, док Бранислав Бореновић из ПДП-а није гласао, иако је присуствовао сједници, што се рачуна да је био уздржан.

Приједлог закона о буџету није добио подршку ни посланика ХДЗ-а.

Приједлог буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за ову годину износи око 1,8 милијарди КМ, од чега се 996 милиона КМ односи на финансирање институција БиХ, а остатак на финансирање дуга БиХ.

На дневном реду хитне сједнице наћи ће се и извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о приједлогу закључка којим се Савјет министара задужује да све раније усвојене одлуке у 2020. години о новом запошљавању стави ван снаге.

Закључком је предвиђено и да се свако ново запошљавање врши само у случају да је то неопходно за функционисање институције која подноси образложен и поткријепљен захтјев Савјету министара.

Предлагачи овог закључка су посланици Наше странке Аида Баручија, Јасмин Емрић, Мирјана Маринковић Лепић и Дамир Арнаут.

Хитна сједница Представниког дома заказана је за 11.00 часова, најављено је из Парламентарне скупштине БиХ.