ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/07/2020

ОМОГУЋЕНО ВРАЋАЊЕ 166. СТРАНИЦЕ МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА

 

МОСКВА, 13. ЈУЛА /СРНА/ - Руски предсједник Владимир Путин потписао је федерални закон, којим се ратификује споразум са Србијом, према којем ће Русија добити неколико слика умјетника Николаја Рериха, а Београд - 166. страницу Мирослављевог јеванђеља.

 

Документ је објављен на званичној интернет страници правних информација Кремља.

Према условима споразума, Русија ће предати Србији 166. страницу Мирослављевог јеванђеља коју је Руска национална библиотека у Санкт Петербургу добила 1883. године као дио збирке епископа Порфирија Успенског, преноси "Спутњик".

Србија ће предати Русији седам слика Николаја Рериха, руског умјетника са краја 19. и почетка 20. вијека. Ове слике чувају се у Народном музеју у Београду.

Аутентичност слика, као и њихова историјско-културна вриједност утврђена је приликом експертизе коју су утврдили стручњаци Државног музеја Истока.

Народна скупштина Србије у јануару је усвојила Закон о потврђивању Споразума влада двије земље о примопредаји 166. листа Мирослављевог јеванђеља Србији и слика Николаја Рериха Русији.

Дума је, такође, одобрила да се Србији врати лист Мирослављевог јеванђеља.

Споразум о томе постигнут је током посјете Владимира Путина Србији у јануару прошле године.

Мирослављево јеванђеље је најстарији сачувани српски рукопис на ћирилици, а 166. страница је једина која недостаје.

Ријеч је о непроцјењивој драгоцјености, најстаријем и највреднијем сачуваном српском ћириличном споменику.

Порфирије Успенски током боравка на Хиландару исјекао је 166. страницу и однио је у Русију јер је био фасциниран изгледом тог рукописа.

На тој страници се налазе чтенија за 20. јануар, празник Јована Крститеља. Украшена су иницијалом са ликом вавилонске блуднице, што је метафора за злу Иродијаду, жену цара Ирода, која је од мужа захтијевала главу Светог Јована.

Лист се од 1846. до 1883. налазио у Кијеву, а затим је пренесен у Императорску јавну библиотеку, данашњу Националну библиотеку Русије у Санкт Петербургу.

Мирослављево јеванђеље је писано на старословенском језику. Оно је заправо јеванђелистар, богослужбена књига која има дијелове четири јеванђеља распоређена према редосљеду читања у току црквене године. Књигу краси чак 296 минијатура цртаних пером, а затим бојених четкицом и украшених златом. Оно је 2005. године уписано у Унескову листу "Памћење свијета".

Мирослављево јеванђеље које се и данас чува у Народном музеју због изузетне вриједности и посебног начина заштите и чувања јавности, показује се само у посебним приликама.