ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/07/2020

ЗА ЗАДРЖАВАЊЕ БЕЗВИЗНОГ РЕЖИМА ПОТРЕБНО БОЉЕ УПРАВЉАЊЕ МИГРАЦИЈАМА

 

БРИСЕЛ, 13. ЈУЛА /СРНА/ - Европска комисија објавила је извјештај о условима које земље треба да испуне како би задржале безвизни режим у Шенгенској зони, у којем се као недостаци наводе лоша координација БиХ у управљању кризом и слабе пресуде на пољу организованог криминала и корупције.

 

У трећем извјештају се наводи да БиХ мора да унаприједи капацитете за одговоре на кризе, те да треба да се позабави притањем адекватног планирања управљања миграцијама и обезбјеђивања функционисања система за азил.

Према процјени Комисије, БиХ мора да организује кампање о правима и обавезама у оквиру безвизног режима, да ојача контролу и надзор граница, те да осигура ефикасну сарадњу са чланицама ЕУ и европском агенцијом за заштиту граница Фронтекс.

Као једно од важних поља за унапређивање у БиХ, Европска комисија наводи спречавање и борбу против корупције и организованог криминала, те прања новца и тероризма, усвајањем и спровођењем закона о сукобу интереса и заштити узбуњивача.

Комисија истиче да БиХ мора да ртади и на обезбјеђивању ефикасног функционисања и координације тијела за борбу против корупције.

У извјештају се наводи и то да је БиХ уложила велике напоре када се ради о контроли граница и подизању свијести људи путем циљаних кампања информисања о негативним ефектима злоупотребе визног режима, за шта је доказ мањи број неоснованих захтјева тражилаца азила из БиХ у зону Шенген плус.

Комисија наводи и то да БиХ наставља да се суочава са изазовима противзаконите миграције, укључујући долазак држављана трећих земаља на путу ка зони Шенген плус.

Према процјени извршног тијела ЕУ, БиХ је потребно унапређивање управљања границама и миграцијом, укључујући у смислу капацитета за пријем и координације између институција на разним нивоима власти.

"Озбиљна препрека и даље је недостатак ефикасног приступа процедурама за азил, усљед врло ограничених људских ресурса и оперативног капацитета", наглашава се у извјештају.

У извјештају је наглашено и то да БиХ има неколико стратегија које су на снази, нарочито када се ради о организованом криминалу, кријумчарењу људи и интегрисаном управљању границама, али да правни оквир мора бити усклађен у цијелој земљи и прилагођен ЕУ.

"Постоје систематски недостаци у оперативној сарадњи агенција за спровођење закона, због недостатка усклађености кривичног закона у земљи, који је изазван лошом координацијом институција и врло ограниченој размјени обавјештајних података", пише у извјештају Комисије.

Комисија помиње и рупе у закону, које користе криминалне организације које су активне у БиХ, као и потребу за појачаном борбом против прања новца и коначним пресудама у сличајевима корупције на високом нивоу.

У извјештају се износи закључак да је БиХ преузела мјере на које је скренута пажња у претходном извјештају Европске комисије, највише када се ради о испуњавању услова либерализације виза и мјерама против злоупотребе безвизног режима.